Obveza podnošenja porezne prijave za pomorce u međunarodnoj plovidbi

Sukladno odredbama Pomorskog zakonika i odgovarajućim provedbenim propisima, lučke kapetanije će od idućeg tjedna svim pomorcima u međunarodnoj plovidbi na kućnu adresu poslati potvrdu o broju dana u međunarodnoj plovidbi u 2008. godini, uključujući i dane izvan plovidbe, odnosno dane provedene na putovanju, školovanju u inozemstvu i liječenju koji su vezani uz određenu plovidbu.

Ovu potvrdu pomorci u međunarodnoj plovidbi moraju priložiti kod godišnje prijave poreza na dohodak, kao i ostali porezni obveznici, najkasnije do 2. ožujka 2009. godine, s obzirom da je subota posljednji dan veljače.

Prijava poreza na dohodak podnosi se izravno ili poštom Poreznoj upravi, a može je podnijeti pomorac ili osoba koju je za to opunomoćio.

Svi pomorci u međunarodnoj plovidbi su dužni podnijeti poreznu prijavu bez obzira da li je ukupni broj dana na potvrdi veći od 183.

Socijalnom reformom za pomorce koja je u primjeni od 2008. godine svi hrvatski pomorci ukrcani na brodovima u međunarodnoj plovidbi, bez obzira pod kojom zastavom plove, izjednačeni su u svojim pravima i obvezama u odnosu na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kao i u odnosu na porezni sustav.

Nakon više desetljeća svim pomorcima i njihovim obiteljima zajamčena je socijalna sigurnost uz izuzetno povoljne porezne olakšice. Sukladno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o porezu na dohodak, svim pomorcima koji prema potvrdi o broju dana u međunarodnoj plovidbi ispune uvjet trajanja plovidbe 183 ili više dana, neće se obračunavati porez na dohodak za primitke po toj osnovi.



Pisane vijesti