Svjetska banka: zajam od 84 milijuna eura za projekt Rijeka Gateway II

Svjetska banka jučer je odobrila zajam od 84 milijuna eura (122,5 milijuna američkih dolara) Lučkoj upravi Rijeka za projekt Rijeka Gateway II, priopćeno je danas iz Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj.

Projekt Rijeka Gateway II je nastavak programa Rijeka Gateway, čiji je cilj poboljšati konkurentnost Rijeke kao grada-luke, strateški smještenog na početku Koridora Vb, jednog od važnijih paneuropskih prometnih pravaca.

Programom će se modernizirati strateški lučki objekti, povećati uključenost privatnog sektora u luci, poboljšati financijsko poslovanje Lučke uprave Rijeka te unaprijediti kvalitetu života grada-luke, a istodobno će Rijeku bolje integrirati u međunarodne prometne koridore.

Projekt će, napominje se, omogućiti daljnji razvoj kapaciteta luke kako bi mogla odgovoriti na potrebe sve većeg prometa, i to proširenjem postojećeg kontejnerskog terminala te izgradnjom novog terminala kako bi se mogli primiti veliki, moderni kontejnerski brodovi.

Projekt će također podržati daljnje poboljšanje financijskog poslovanja i kvalitete usluga u riječkoj luci. Uz to, projekt će omogućiti razvoj urbanog dijela Grada Rijeke premještajem lučkih aktivnosti s područja Delte i Porto Baroša, koja će se razviti u urbana područja.

Riječ je o zajmu IBRD-a denominiranom u eurima u iznosu od 84 milijuna eura, uz šestomjesečni LIBOR za euro, uvećan za fiksnu kamatnu maržu, s obročnom otplatom i rokom otplate od 23 godine, uključujući razdoblje počeka od 10 godina.

Otkako je Republika Hrvatska pristupila Svjetskoj banci 1993. godine, ta joj globalna razvojna institucija pruža financijsku i tehničku pomoć, savjete vezane uz politiku i analitičke usluge. Banka je do danas Hrvatskoj osigurala potporu za 39 projekata ukupne vrijednosti 2,3 milijarde USD i odobrila 51 darovnicu ukupne vrijednosti 63 milijuna USD.


(Hina)



Pisane vijesti