Zbog radova na sanaciji gata obustava prometa na liniji Lopar-Valbiska

Promet na  državnoj trajektnoj  liniji 338 između Lopara na otoku Rabu i Valbiske na otoku Krku bit će privremeno obustavljen od srijede, 10. prosinca 2008. do subote, 31. siječnja 2009. godine, a zbog nastavka radova na sanaciji trajektnoga pristaništa u Loparu, priopćila je danas Agencija za linijski obalni pomorski promet.

Kako je Agenciju izvijestio Vanja Dabelić, ravnatelj Županijske lučke uprave Rab, u tom razdoblju radit će se sanacija gata na nosivim pilonima koji se buše u morsko dno, pa je istodobno nemoguće pristajanje trajekta.

Cjelogodišnja trajektna veza između Lopara i Valbiske, duljine 15,2 milje, uvedena je po prvi puta 21. siječnja 2008., a zamijenila je sezonsku liniju Lopar-Baška kako bi se poboljšala povezanost i potaknuo razvitak otoka Raba, podsjećaju iz Agencije.

Za održavanje linije 338 na javnome natječaju odabran je brodar Linijska nacionalna plovidba d.d. iz Splita s trajektom 'Nosač' kapaciteta 75 vozila i 312 putnika.

No, već 31. siječnja uočena su veća oštećenja i urušavanje obale, što je onemogućilo pristajanje trajekta, pa je nadležna Lučka kapetanija Rijeka  izdala rješenje o zabrani korištenja trajektnoga pristana, odnosno ukrcaja i iskrcaja vozila i putnika u luci Lopar. 

Nakon nužne sanacije linija je ponovno uspostavljena 17. srpnja 2008., uz najavu da će radovi biti nastavljeni po završetku turističke sezone.

U vrijeme obustave prometa na liniji 338 putnici i vozila prevozit će se trajektima Rapske plovidbe d.d. na liniji Jablanac-Mišnjak.



Pisane vijesti