Stipendije za 158 učenika pomorskih škola

Mjesečne stipendije u iznosu od 800 kuna koje dodjeljuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ove je godine ostvarilo 158 učenika prvih razreda srednjih pomorskih škola nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera.

Stipendije je ostvarilo 53 učenika pomorskih škola iz Splita, 48 iz Bakra, 32 iz Zadra, 14 iz Dubrovnika, 5 iz Korčule, 4 iz Šibenika i 2 iz Malog Lošinja.

Iako je za školsku godinu 2008/09. bilo planirano 150 učeničkih stipendija, Ministarstvo je odlučilo da ih ostvare svi učenici koji su se javili na natječaj i koji udovoljavaju uvjetima natječaja.

Za stipendiranje učenika i studenata u 2008. godini osigurano je 5 milijuna kuna.

Ministarstvo dodjeljuje stipendije učenicima i studentima budućim pomorcima treću godinu za redom, a projekt je pokrenut s ciljem zaustavljanja trenda pada upisa u pomorske škole i fakultete.

Kandidati ostvaruju pravo na stipendiju tijekom trajanja naobrazbe ukoliko savladaju srednjoškolsko gradivo bez ponavljanja godine, a dužni su ploviti na brodovima pod hrvatskom zastavom najmanje onoliko vremena koliko su primali stipendiju. Iznimno, mogu se ukrcati i na brodove koji plove pod stranom zastavom ukoliko kod hrvatskih brodara nema mjesta.



Pisane vijesti