Subvencija cijene prijevoza ukapljenog naftnog plina na otoke

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je javni poziv za dodjelu novčanih sredstava distributerima za subvenciju cijene prijevoza ukapljenog naftnog plina (UNP) na otoke osim premoštenih otoka Krk, Pag, Murter, Vir i Čiovo te na poluotok Pelješac. Javni poziv otvoren je do 7. studenog ove godine.

Podnositelj zahtjeva može biti pravna ili fizička osoba registrirana za poslove svih oblika distribucije plina (plin u bocama, kontejnerski plin, kamp plin i autoplin).

Distributer stječe pravo na subvenciju dijela troška prijevoza nastalog u pomorskom prometu i zaključuje s Ministarstvom ugovor o uvjetima i načinu subvencioniranja cijene prijevoza UNP-a na otoke. U ovoj godini Ministarstvo je za te namjene osiguralo 2 milijuna kuna.

Jedan od kriterija za odobravanje subvencije je da distributer ima potpisan predugovor/ugovor o prijevozu UNP-a na otoke s brodarom. Naime, subvencija troškova prijevoza isplaćivat će se na temelju dokumenata koje će ovjeriti brodar koji ima koncesiju za obavljanje prijevoza na određenoj pomorskoj liniji. Brodar će time jamčiti da je UNP prevezen na otok pomorskim prijevozom (brod, trajekt) isključivo u izvanrednoj vožnji.

Obrazac zahtjeva za distribuciju UNP-a na otoke dostupan je na web stranicama Ministarstva www.mmpi.hr pod rubrikom MORE/otoci ili na izravnom linku http://www.mppi.hr/default.aspx?id=503

Temeljem Vladine Strategije korištenja UNP-a na otocima za razdoblje 2008. - 2012. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture subvencionira prijevoz UNP-a na otoke, a Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uvođenje UNP-a na otoke kroz pilot projekte za postavljanje malog spremnika za UNP, osposobljavanjem i dokvalifikacijom stanovništva za poslove vezane uz UNP, subvencijom kamata na kredite do 20.000 kuna.



Pisane vijesti