ACI u prvih 9 mjeseci ostvario dobit od 10 milijuna kuna

U Zagrebu je jučer održana Sjednica Nadzornog odbora Društva Adriatic Croatia International Club-a d.d. (ACI) - jedinstvenog lanca marina na Mediteranu na temu Izvješće o poslovanju u prvih devet mjeseci ove godine i daljnja ulaganja u 2008. i 2009.   godina, priopćili su danas iz ACI-a.

NO je prihvatio Izvješće o poslovanju koje pokazuje pozitivan trend u gotovo svim segmentima poslovanja. U prvih 9 mjeseci ACI je ostvario bruto dobit od 26,6 milijuna, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine čini povećanje od 23%.

Ukupni prihodi u navedenom periodu povećani su za 11% u odnosu na isti period 2007. godine i ostvareni su u iznosu od 131 milijun kuna. Ukupni rashodi u iznosu od 104,7 milijuna kuna rasli su sporijim intenzitetom od prihoda i bilježe povećanje od 8% u odnosu na 2007. godinu.

Prema fizičkim pokazateljima, Društvo je poslovalo na razini prošle godine s  povećanjem u kategoriji godišnjeg veza od 1%. U tranzitu je registriran pad uplovljavanja od 2% i to osjetnije u ACI marinama Sjevernog Jadrana. Kako pojašnjavaju u ACI-u, razlozi leže u manjem broju dolazaka talijanskih nautičara kao i u slabijem bookingu čarter agencija, a time i u dodatno slabijem tranzitu (čarter brodovi ostaju na vezu u marini i time umanjuju mogućnost priveza plovila u tranzitu).

Unatoč toj činjenici Društvo je u financijskom smislu ostvarilo povećanje prihoda zbog poslovne politike koja je usmjerena prema privezu plovila većih dužina tj. mega jahtama. Tijekom ljetne sezone u ACI marinama sveukupno je registrirano 220 uplovljenja mega jahti, tj. jahti dužine od 30 do 70 m.

Najznačajniji udio u ukupnim odlivima u prvih devet mjeseci 2008. godine predstavljala su ulaganja u investicije, investicijsko i tekuće održavanje koja su realizirana u iznosu od 40 milijuna kuna.  Najveća ulaganja izvršena su u ACI marinama Umag, Opatija, Cres,  Supetarska draga, Jezera, Skradin, Trogir, Split, Vrboska, Palmižana i Dubrovnik.

Do kraja godine Društvo planira uložiti daljnjih 30 milijuna kuna, a sva ulaganja bit će financirana iz vlastitih sredstava, zaključuju u ACI-u.



Pisane vijesti