Novi brod u floti Atlantske plovidbe

U floti dubrovačke Atlantske plovidbe od danas je brod Miho Pracat čija je primopredaja obavljena u kineskom brodogradilištu Jian Su Eastern Shipyard, objavila je Atlantska plovidba na Zagrebačkoj burzi.

Riječ je o brodu tipa panamax sa dvostrukom oplatom ojačanom za plovidbu zaleđenim morem, duljine je 229 metara i širine nešto više od 32 metra te visine preko 20 metara. Nosivost broda je 80.300 tona.

Prije nešto više od mjesec dana u istom brodogradilištu Atlantskoj plovidbi predan je brod blizanac Miha Pracata 'Zagreb'.

Posebnim ugovorom između brodogradilišta i Atlantske plovidbe dogovoreno je da će se Miho Pracat zadržati u brodogradilištu kraće vrijeme nakon primopredaje kako bi bili dovršeni svi ugovoreni radovi na brodu.

Miho Pracat, 20. brod u floti Atlantske plovidbe, nosi ime dubrovačkog pomorca i trgovca rođenog najvjerojatnije 1522. na Lopudu, a umrlog 1607. u Dubrovniku.

Pracat je jedini stanovnik Grada kojemu je vlastela odlučila podići spomenik. Nakon što se obogatio pomorskim trgovanjem i novčarskim poslovima, Pracat je oporučno ostavio znatne svote u dobrotvorne svrhe za otkup zarobljenih Dubrovčana.


(Hina)



Pisane vijesti