U tijeku spašavanje broda kod rta Oštro

Brod za prijevoz generalnog tereta „Lady Mariam“ od 1.069 registarskih tona pod zastavom Kambodže poslao je u nedjelju u 11.05 sati poziv u pomoć zbog prodora mora.

Brod, izgrađen 1966. godine, dugačak 70-ak metara sa 8 članova posade, od toga 6 sirijskih i 2 indijskih državljana, u tom se trenutku nalazio 30 nautičkih milja južno od Dubrovnika u ZERP-u, a plovio je iz Drača za Veneciju.

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru uputila je u pomoć brod „Danče“ Lučke kapetanije Dubrovnik, brod Pomorske policije i zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U 13 sati zapovjednik broda „Lady Mariam“ javio je da više nema opasnosti te da će zaustaviti prodor mora i ukloniti kvar u strojarnici. Brod je doplovio 3 nautičke milje od rta Oštro u teritorijalnom moru RH, a zbog velikog nagiba u blizini broda u pripravnosti su brodovi Lučke kapetanije, pomorske policije i tegljač „Alioth“ tvrtke Brodospas.

U kasnim popodnevnim satima zbog sve većeg nagnuća broda i prodora mora spašeno je 5 članova posade koji su prebačeni na brod „Danče“, dok su na brodu ostala tri člana posade.

U tijeku je spašavanje broda ispumpavanjem mora i priprema za tegalj.

Na brodu nema tereta, a u spremnicima je ostalo 9 tona lakog dizela koji nije veća opasnost za morski okoliš.



Pisane vijesti