Spriječeno onečišćenje na mjestu potonuća broda kod Sestrunja

Nema znatnijeg onečišćenja mora na mjestu potonuća broda „Ledenik“ u blizini sjeveroistočne strane otoka Sestrunj u zadarskom arhipelagu.

Utvrdio je to danas vojni helikopter koji je izvidio površinsko stanje akvatorija oko pozicije potonuća broda te brodica Lučke kapetanije Zadar na kojoj je i kap. Tomislav Miletić, pomoćnik ministra za sigurnost plovidbe i zaštite mora, obišao mjesto ove pomorske nesreće.

Podsjećamo, riječ je o brodu za prijevoz rashlađenog tereta, dugog 70 metara, luke upisa Zadar, u vlasništvu tvrtke Jadran tuna d.o.o. iz Turnja koji je jučer oko 19.05 sati uputio poziv u pomoć. Na brodu se nalazilo 10 članova posade koji su svi spašeni nakon naglog i velikog nagnuća broda koje je dovelo do prevrtanja i potonuća.

Tijekom jutra oko potonulog broda postavljene su brane, a manje onečišćenje uljem i lakim gorivom na površini mora brod Dezinsekcije očistio je disperzantima. Također, tijekom jutra na mjesto potonuća stigli su i ronioci koji su zatvorili odušnike tankova te su provjerom oplate broda utvrdili da nema istjecanja goriva.

Lučka kapetanija Zadar naložila je vlasniku broda da ispumpa 37 tona goriva i maziva iz potonulog broda te da osigura njegovo vađenje. Podsjećamo, brod se jučer oko 20.15 sati prevrnuo i potonuo na dubinu od oko 12 metara u samoj blizini obale.

Na poziciji će i dalje ostati eko brod, dok će brodice Lučke kapetanije i pomorske policije učestalo obilaziti područje potonuća dok se brod ne izvuče na površinu i otegli do najbližeg brodogradilišta. Lučka kapetanija Zadar ispitat će članove posade potonulog broda kako bi se utvrdile sve okolnosti ove nesreće.



Pisane vijesti