EU razvija morske prometnice

Europska unija želi prebaciti više prometa s cesta na more ne bi li smanjila prometne gužve i emisije stakleničkih plinova u Europi, pišu europski mediji.

Tzv. morske prometnice trebale bi unijeti korjenite promjene u europski prometni sektor kao "zaista konkurentna alternativa cestovnom prometu", ističe Europska komisija, koja želi da njihovo korištenje za deset godina bude jednako jednostavno kao što je danas promet na kopnu.

EK želi uspostaviti redovite pomorske veze između različitih luka u EU kako bi se stvorio sustav za prijevoz roba i ljudi na moru koji bi trebao riješiti problem prometnih čepova i omogućiti lakše povezivanje zabačenih regija i otoka.

U izvješću o morskim prometnicama iz 2007., EK ističe da su "i potrošnja energije i emisije stakleničkih plinova manji nego kod bilo kojeg drugog oblika cestovnog prometa te da troškovi ulaganja u morske prometnice iznose samo djelić troškova za nove kopnene prometnice."

Ideja je prvi put iznesena još 2001. u Bijeloj knjizi EK o Europskoj prometnoj politici.

Četiri morske prometnice za sada su na putu da budu u potpunosti operativne do 2010. To su Baltičko more, "More zapadne Europe", "More jugoistočne Europe" i "More jugozapadne Europe."

Bruxelles osigurava financijsku potporu za pokretanje projekata morskih prometnica i ulaganje u potrebnu infrastrukturu kroz programe TENT i Marko Polo, koji imaju ukupni proračun od 700 milijuna eura za razdoblje od 2007. do 2013. za promet i pomorske projekte u EU.

Financijska sredstva osigurana su iako EK smatra da bi troškove na tom području trebalo pokriti inicijativama privatnog sektora.

Zemlje članice i EK razmatraju također kako bi se moglo olakšati dodjelu državnih potpora razvoju luka i infrastrukture koja povezuje luke s kopnenim prijevozom.

EK očekuje da će ove jeseni poduzeti prvi korak u obliku jasnije i koherentnije interpretacije smjernica o državnim potporama za pomorski promet.

Europska investicijska banka potpisala je početkom ovog mjeseca ugovor o zajmu od 81 milijun eura s Grupom Grimaldi, privatnom talijanskom brodarskom kompanijom, za širenje njezine flote za morske prometnice na Mediteranu. (Hina) 



Pisane vijesti