Plava vrpca 'Vjesnika'' Dominku Radiću iz Dubrovnika i posadi m/b 'Šibenik'

Priznanje 'Plavu vrpcu 'Vjesnika'', koje se ove godine 39. put dodjeljuje za pothvate spašavanja ljudi i imovine na moru, u pojedinačnoj će onkurenciji dobiti umirovljeni dočasnik Hrvatske ratne mornarice Dominko Radić iz Dubrovnika, a u momčadskoj konkurenciji posada motornog broda 'Šibenik' šibenske Lučke kapetanije.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u Opatiji, Dominko je Radić spasio kupača Frana Plazonića koji se u veljači ove godine odlučio okupati u olujnome moru podno dubrovačkih zidina. Radić je s barkom dugačkom pet metara svladao velike valove i iz mora izvukao iznemogla kupača koji se držao za pojas za spašavanje, koji su mu prije uspjeli dobaciti vatrogasci.

Posada motornog broda 'Šibenik' spasila je sedmeročlanu posadu jedriličarskog kluba iz Samobora koja se nalazila na jedrilici 'Ana' u studenom ove godine. Jedrilica je sudjelovala na regati 'Jabuka 2005.', a tijekom natjecanja za jake bure i valova do osam metara 'otkazalo' joj je kormilo. 'Anu' je vjetar odnio na udaljenost od 12 milja od otoka Jabuke prema Italiji. Posada 'Šibenika' sustigla je jedrilicu te ju počela tegliti prema kopnu. Nakon oko sat vremena puklo je uže kojim je jedrilica bila vezana, a jedriličari su spašeni prelaskom na brod Lučke kapetanije. Jedrilicu je vjetar odnio prema
Italiji, gdje je, kako je danas rečeno, jučer pronađena.

U pojedinačnoj konkurenciji za 'Plavu vrpcu 'Vjesnika'' bila su nominirana još četiri pojedinačna pothvata, kao i u momčadskoj konkurenciji također još četiri posade. Dobitnike 'Plave vrpce 'Vjesnika'' odabrali su članovi Odbora tog priznanja.

'Vjesnikovo' priznanje za spašavanje na moru utemeljio je 1966. tadašnji urednik za pomorstvo i književnik Ratko Zvrko.

Priznanja će biti svečano uručena sutra, 2. prosinca, u opatijskom hotelu '4 opatijska cvijeta'. (Hina)