Sabor: Zastupnici podržali izvješće o otocima

Vladino izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima podržala je danas i saborska oporba, ali uz primjedbu da bi ono, uz puko nabrajanje projekata, moralo sadržavati i podatke o učincima, odnosno o tome jesu li ti projekti zaustavili depopulaciju otoka.

"U izvješću je pobrojano sve što je investirano, ali ne i učinci, odnosno koliko se ljudi zahvaljujući tim projektima vratilo na otoke", upozorio je Gordan Maras (SDP).

Miljenko Dorić (HNS) Vladi, pak, zamjera što je u izvješću navela da je u otoke investirano 1,9 milijardi kuna, iako se, kaže, 720 milijuna odnosi na kredite HBOR-a, koji će se morati vratiti. "Stvarna pomoć otocima u tom iznosu je isključivo razlika u kamatama koje im daje HBOR, u odnosu na poslovne banke", rekao je Dorić. Upozorio je i da je u izvješću i "niz trikova". "Ima tu svega i svačega, policijska vozila, klima, uređaji u poštama, čak i radari koji su instalirani na otocima navedeni su kao pomoć", rekao je Dorić.

Ustvrdio je i da otočani upozoravaju da "stranačke boje imaju sve značajniju ulogu kod investiranja u razne projekte na otocima", na što mu je ministar mora Božidar Kalmeta uzvratio da se novac ulaže i tamo gdje HDZ nije na vlasti.

Arsen Bauk (SDP) smatra da bi izvješće trebalo navoditi i kolika su ulaganja u otoke po glavi stanovnika. "Iz ovakvog se prikaza ne vidi koliko je u otoke uloženo više ili posebnije u odnosu na druge dijelove Hrvatske", ocijenio je Bauk.

Damir Kajin (IDS) smatra, pak, da bi najveća pomoć otocima bila fiskalna decentralizacija, kako bi otočani sami mogli odlučivati koji su im projekti prioritetni. Ustvrdio je da otoci u proračun uplaćuju deset, a da im se vraća samo jedna milijarda. Predložio je i da se razmisli o obnovi kapaciteta na Golom otoku, jer, kaže, "ako Bajić ovako nastavi hapsiti, u zatvorima na kopnu više neće biti mjesta".

Inače, zastupnici su ministra Kalmetu pohvalili zbog činjenice da njegovo izvješće "ne uljepšava sliku u onoj mjeri u kojoj to rade druga izvješća", ali i zbog činjenice da se ministar osobno pojavio u sabornici, što je, ističu, "vrlo rijetka čast".

Kalmeta je, pak, zaključno najavio da je izgradnja bazične infrastrukture na otocima pri kraju, te da sada slijedi novi ciklus ulaganja u programe za poticanje gospodarstva. (Hina)



Pisane vijesti