Zadar: Državni tajnik za more o prometnoj povezanosti

Državni tajnik za more Branko Bačić danas je u Zadru s predstavnicima gradova i općina Zadarske i Šibensko-kninske županije razgovarao o prometnoj povezanosti na zadarskom i šibenskom plovnom području.

Bačić je nakon sastanka izjavio da su najviše razgovarali o projektu proširenja plovnog puta Mali Ždrelac, točnije o liniji ispod mosta koji povezuje otoke Pašman i Ugljan.

Državni tajnik je najavio da će se idući tjedan u Ministarstvu razgovarati o zahvatu za proširenje toga plovnog puta i podizanju mosta Pašman - Ugljan. Kad se utvrdi opseg zahvata, slijedi njegovo financiranje, rekao je Bačić.

Po njegovim riječima razgovarali su i o povezanosti više naselja na otoku Molatu koja traže trajektnu vezu. Nastojat ćemo udovoljiti zahtjevima mještana nekoliko naselja, poput Zapuntela i Brgulja.

Isto tako, razmatramo prijedlog o brzoj brodskoj vezi s Kukljicom na Ugljanu te o više veza s Olibom, Silbom i Premudom, istaknuo je Bačić i zaključio da će se sezonski plovidbeni red iduće godine produljiti do kraja listopada umjesto do kraja rujna, kao što je sada.

Ministarstvo očekuje velike pomake nakon donošenja zakona o linijskom pomorskom prometu, nastavio je Bačić i dodao da će Vlada u skladu s tim zakonom donijeti odluku o postupku davanja koncesija za sve nove brodare koji će na natječaju dobiti državne linije. Isto tako utvrdit će se uvjeti za brodare koji će sudjelovati na natječaju, a nakon svega toga bit će osnovana agencija za praćenje provedbe tog zakona kako bi se uveo red u linijski obalni promet, rekao je Bačić.

Predstavnici Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka i lokalnih samouprava Zadarske i Šibensko-kninske županije obišli su tegljač 'Geu' na vezu u zadarskoj marini koji je Ministarstvo angažiralo od Jadranskoga pomorskog servisa za traganje i spašavanje na moru te za sprječavanje onečišćenja na zadarskom plovnom području. (Hina)