Hrvatska pokrovitelj Međunarodne konferencije o utjecajima globalizacije na oceane i morske regije u Oslu

Hrvatska je jedina jadranska i sredozemna država koja će biti među pokroviteljima Međunarodne konferencije o utjecajima globalizacije na oceane i suvremenim izazovima za morske regije, koja će se održati od 21. do 23. kolovoza u Oslu.

Uz domaćina Norvešku, naša se zemlja tako pridružila izrazito pomorskim državama poput SAD-a, Čilea, Novog Zelanda i Islanda, čije su institucije sponzori ili partneri te međunarodne konferencije koju ove godine po treći put, nakon 1983. i 1998., priređuje renomirani norveški Institut Fridtjof Nansen.

Pomoćnik ministra kap. Mario Babić potvrdio je danas Hini da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrovitelj Međunarodne konferencije u Oslu. Istaknuvši dobru i dugogodišnju suradnju s organizatorom konferencije, Babić je podsjetio kako je norveška vlada financirala tri važna projekta u Hrvatskoj, od kojih je jedan u tijeku - o mogućnostima učinkovitog suzbijanja ilegalnih izlijevanja nafte s brodova u more.

Prijašnji su se projekti odnosili na balastne vode, kao i na pripremu studije za regionalnu suradnju u cilju proglašenja Jadrana osobito osjetljivim morskim područjem.

Prije dvije godine u prigodi Dana pomoraca Ministarstvo mora dodijelilo je norveškom Institutu Fridtjof Nansen, koordinatoru tih projekata provedenih pod vodstvom dr. Davora Vidasa, priznanje za zaštitu morskog okoliša Jadrana.

Kao zemlja pokrovitelj Hrvatska će predsjedati sjednicom na temu suzbijanja ilegalnih izlijevanja nafte pri brodskim operacijama, izjavio je direktor Odjela za pomorstvo i pravo mora Instituta Fridtjof Nansen dr. Davor Vidas, pod čijim se programskim predsjedanjem održava konferencija. Po njegovim riječima ta je tema od velikog značaja za Jadran, gdje je po nalazima Europske komisije posljednjih godina zabilježeno i do dvjestotinjak izlijevanja godišnje, poglavito u hrvatskome ZERP-u.

Načelnica Odjela upravno-pavnih i međunarodne poslova u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture
Maja Markovčić Kostelac na konferenciji će održati izlaganje o balastnim vodama i poluzatvorenim morima.

Glavne su teme konferencije o morima i globalizaciji u Oslu - održivost ribarstva na otvorenu moru, ilegalan ribolov, zatim sve veći pomorski promet, osobito energenata i opasnih tvari, u morima što okružuju Euroaziju te utjecaji klimatskih promjena na more i oceane.

(Hina)



Pisane vijesti