Vela Luka: položena kobilica za izgradnju školskog broda "Loger"

U brodogradilištu Montmontaža - Greben u Veloj Luci na otoku Korčuli danas je svečano položena kobilica za izgradnju školskog broda "Loger", koji će se koristiti za praktičnu izobrazu pomoraca i časnika potrebnih hrvatskim brodarima.

Velik je ovo projekt hrvatske Vlade, rekao je državni tajnik za more Branko Bačić, koji je podsjetio kako je izgradnji toga broda prethodila odluka Vlade iz svibnja 2007., kada je prihvaćen prijedlog tadašnjeg Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka o gradnji školskog broda.

Bačić je napomenuo da imamo kvalitetne brodograditelje, što potvrđuje i korčulanska brodogradilišta, na čijim su se navozima i u prošlosti gradili brodovi sličnih namjena. Po njegovim riječima izgradnja "Logera" tek je jedan od četiriju programa koji se financiraju državnim novcem u svrhu izgradnje i obnove hrvatskog brodarstva.

Pomoćnik ministra Mario Babić rekao je kako će školski brod, po ugovoru s brodogradilištem, biti predan naručitelju, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, u lipnju sljedeće godine.

"Loger" će biti motorni jedrenjak s dva jarbola duljine 34 metra koji će moći ukrcati 30 učenika/studenata i četiri profesora te članove posade. Vrijednost je broda 32 milijuna kuna.

Idejni projekt tradicionalnog jadranskog broda tipa "Loger" izradio je Brodarski institut u Zagrebu. Posljednji školski brod "Vila Velebita" za potrebe pomorskih škola uplovio je prvi put u luku Bakar u listopadu 1908. Nakon potonuća toga broda u Drugom svjetskom ratu, hrvatske pomorske škole i fakulteti koristile su kao školske brodove preuređene ribarske brodove ili islužene putničke brodove.



Pisane vijesti