Na službenim stranicama MMPI-a objavljen informativni izračun doprinosa za obavezna osiguranja pomoraca

Izvješćujemo Vas da je na službenim stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture www.mmpi.hr pod rubrikom Reforma za pomorce objavljen informativni izračun doprinosa za obvezna osiguranja pomoraca.

Svrha objavljenog izračuna je pružanje mogućnosti pomorcima da unosom ispravnog datuma ukrcaja i iskrcaja (kako je ovjeren u pomorskoj knjižici) dobiju pregled mjesečnih iznosa koje su dužni platiti na ime doprinosa za obvezna osiguranja. Prema iznosima dobivenim pomoću navedenog izračuna mogu se izvršiti uplate općom uplatnicom.

Slijedom odredaba Zakona o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika iz mjeseca srpnja 2007. godine (NN 76/2007), svi hrvatski pomorci ukrcani na brodovima u međunarodnoj plovidbi, bez obzira pod kojom zastavom plove, od 1. siječnja 2008. godine osigurani su u obveznom mirovinskom i zdravstvenom osiguranju.

Obveza plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje postoji samo za razdoblja u kojima je pomorac bio ukrcan na brod to jest od svakog ukrcaja do iskrcaja.

Naredbom o mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa za obvezna osiguranja člana posade broda u međunarodnoj plovidbi (NN 10/2008) propisani su iznosi mjesečne osnovice za obračun doprinosa za radna mjesta pomoraca.

Stope doprinosa su propisane Zakonom pa je bilo moguće izraditi ovaj izračun pomoću kojeg će osiguranici ili druge osobe umjesto njih moći sami izračunavati iznose doprinosa unosom datuma početka i prestanka osiguranja to jest ukrcaja i iskrcaja, te odabirom je li pomorac osiguranik I. ili I. i II. stupa mirovinskog osiguranja.

Na sličan način može se za razdoblje nakon iskrcaja s broda izračunavati doprinos za produženo mirovinsko osiguranje koji pomorac plaća samo ako to želi.



Pisane vijesti