Slovenskom roniocu kazna od 3000 kn, protiv pulskog ronilačkog kluba podnijet zahtjev za prekršaj

Lučka kapetanija Pula izrekla je danas novčanu kaznu u iznosu od 3.000 kuna slovenskom roniocu Jerneju Sedmaku (36) iz Izole s obzirom da je na brodici pod slovenskom zastavom u petak popodne s njim zatečen voditelj ronjenja, inače hrvatski državljanin, koji nije bio upisan u popis osoba, a ukrcan je u luci Banjole.

Budući da su prilikom današnjeg saslušanja u LK Pula Sedmak i predstavnici pulskog ronilačkog kluba „Scuba libre“ izjavili da je skupina slovenskih državljana bez naplate ronila u organizaciji kluba, te da za to nije bilo izdanog računa, odbačena je sumnja na ilegalnu kabotažu.

Podsjećamo, tijekom akcije nadzora akvatorija LK Pula u petak je Sedmaka sa skupinom slovenskih državljana zatekla kako rone u uvali Banjole te je osumnjičen za nedozvoljenu kabotažu odnosno prijevoz putnika između hrvatskih luka brodicom pod stranom zastavom, a za što je prema Pomorskom zakoniku predviđena kazna od 10.000 do 500.000 kuna i mjera oduzimanja plovila.

Slovenski je ronilac danas ispitan u pratnji odvjetnika u LK Pula, čiji su mu djelatnici u petak oduzeli osobne i brodske dokumente kako ne bi napustio Hrvatsku dok ga se ne ispita. U izjavi koju je danas dao u pratnji odvjetnika Sedmak je rekao da slovenski ronioci surađuju i međusobno izmjenjuju iskustva s pulskim ronilačkim klubom ističući da nije znao da za to ne smije koristiti plovilo pod stranom zastavom.

Tijekom postupka ispitani su predsjednik i voditelj ronjenja kluba te je LK Pula ustanovila da klub nema ishođeno koncesijsko odobrenje zbog čega će protiv kluba i predsjednika Nenada Ćakića Vijeću za prekršaje LK Pula podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, za ovaj prekršaj predviđene su kazne od 30.000 do 100.000 kuna za pravnu osobu (klub) i od 5.000 do 10.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi (predsjednika kluba). 
 



Pisane vijesti