Ministarstvo donijelo pravilnik o subvencioniranju cijene prijevoza ukapljenog naftnog plina na otoke

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je Pravilnik o uvjetima i načinu subvencioniranja cijene prijevoza ukapljenog naftnog plina (UNP) na otoke, te postupku obračuna neostvarenih prihoda distributerima UNP-a (NN 74/08).

Pravilnikom se Ministarstvo obvezuje subvencionirati prijevoz UNP-a na otoke, a novčana sredstva isplaćivati distributeru temeljem dokumentacije kojom se garantira da je UNP prevezen na otok pomorskim putem. Distributer na osnovu ovjerenih dokumenata od strane brodara ostvaruje pravo na povrat troškova ispostavom zahtjeva Upravi za otočni i priobalni razvoj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ministarstvo se obvezuje raspisati Javno nadmetanje za distribuciju UNP-a na otoke temeljem Zakona o javnoj nabavi, na osnovu kojeg će se zaključiti ugovori o naknadi dijela neostvarenih prihoda za prijevoz UNP-a na otoke između Ministarstva i distributera.

Subvencije utvrđene Pravilnikom odnose se na sve naseljene otoke, osim na premoštene otoke: Krk, Pag, Murter, Vir i Čiovo, te na poluotok Pelješac. Novčana sredstva namijenjena za subvencioniranje cijena prijevoza UNP-a na otoke odnose se na sve oblike distribucije plina: plin u bocama, kontejnerski plin, kamp plin i autoplin.

Podsjećamo, Vlada RH na sjednici 29. 11. 2007. godine usvojila je Strategiju korištenja UNP-a na otocima» za razdoblje od 2008. godine do 2012. godine, a za čiju provedbu je putem Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture osigurano 34.400.000,00 kuna.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture obvezalo se subvencionirati transport UNP-a na otoke, a Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva stimulirati programe subvencioniranja uvođenja UNP-a na otoke kroz pilot projekte za postavljanje malog spremnika za UNP, osposobljavanjem i dokvalifikacijom stanovništva za poslove vezane uz UNP, subvencijom 90% troškova izrade idejnog rješenja za postavljanje malog spremnika, subvencijom 50% troškova ugradnje malog spremnika, subvencijom kamata na kredite do 20.000,00 kuna.

Ovim Pravilnikom omogućena je cjenovna identičnost UNP-a na kopnu i otocima, te brza i učinkovita distribucija UNP-a na lokaciju potrošača od strane distributera kojem Ministarstvo nadoknađuje troškove prijevoza na otoke.

Pravilnik je donijet temeljen Zakona o otocima, Programa korištenja UNP-a na otocima (Zaključak Vlade RH od 29.11.2007.) i Pravilnika o rukovanju opasnim tvarima, uvjetima i načinu obavljanja prijevoza u pomorskom prometu, ukrcavanju i iskrcavanju opasnih tvari, rasutog i ostalog tereta u lukama, te načinu sprječavanja širenja isteklih ulja u lukama. 

 



Pisane vijesti