Radionica Svjetske banke o upravljanju razvojem gradova i luka

Veći dio Rijeka Gateway Projekta (RGP) trebao bi biti gotov do rujna 2009., a dvije spojne ceste i Zagrebačka obala trebali bi biti sagrađeni do 2012. godine, rečeno je na današnjoj radionici Svjetske banke o upravljanju razvojem gradova i luka te o RGP-u.

Državni tajnik za more Branko Bačić kazao je kako se očekuje da će izgradnja prvih objekata na trasi nove ravničarske pruge od Rijeke i riječke luke do Zagreba početi 2009. te da se završetak radova, vrijednih 8,5 milijardi kuna, očekuje 2013.

Najavio je da će biti izmijenjen Zakon o pomorskom dobru, da je potrebno bolje urediti gradnju na pomorskom dobru te da je pomorsko dobro do sada određeno na izuzetno malom dijelu obale.

Na konferenciji za novinare tijekom radionice najavljena je i rasprava o projektu "Moja Delta", odnosno prenamijeni isključivo lučkih sadržaja u nove, komercijalne i javne sadržaje na Delti i u Porto Barošu.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da u gradskoj upravi smatraju da bi izgradnja ceste D 404, koja će povezati luku s istočnim dijelom riječke obilaznice, trebala postati sastavni dio RGP-a.

Ravnatelj riječke Lučke uprave Bojan Hlača naveo je da su u tijeku pregovori s Hrvatskim cestama o financiranju D 404 te da se ove godine očekuje odluka o izgradnji D 403, koja će povezivati luku sa zapadnim dijelom obilaznice, i kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali.

Hlača je napomenuo da se razmatra nekoliko prijedloga za područje Delte i Porto Baroša te da je riječ o pilot projektu javno-privatnog partnerstva na pomorskom dobru, za koji je već zainteresirano 15 ulagača iz cijelog svijeta. (Hina) 



Pisane vijesti