Smrtno stradao talijanski jedriličar kod Suska

Danas od 8.45 sati do 14.00 sati trajala je akcija traganja i spašavanja za članom posade koji je pao u more s jedrilice „Maldimare“, koja je plovila pod talijanskom zastavom s dva člana posade. Na mjesto nezgode, na otvorenom moru jugozapadno od Suska, odmah po pozivu Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje sa sjedištem u Rijeci, krenula je u 9.00 sati spasilačka brodica Lučke kapetanije Rijeka – Ispostave Mali Lošinj.

Pretpostavlja se kako je jedriličar, koji je bio vezan sigurnosnim užetom, uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta, krenuo odmotati zakačeno prednje jedro i u tom trenutku se poskliznuo. Sigurnosno uže ostalo je zakačeno za nosač ograde i jedriličar je pao u more. Supruga koja se nalazila u kabini pokušala mu je priteći u pomoć, ali bez uspjeha.

Spasilačka brodica uspjela je pronaći jedrilicu u 10.00 sati, te je odmah utvrđeno kako čovjek koji visi u moru s lijeve strane jedrilice, privezan za sigurnosni konop u visini kobilice, ne daje znakove života. Zbog jakog vjetra i nemirnog mora odlučeno je da se jedrilica proslijedi u zavjetrinu obale Suska, kako bi se član posade spasilačke brodice prekrcao na jedrilicu i time pomogao supruzi unesrećenog koja je pozvala u pomoć u 8.45 sati.

U 11.25 sati spasilačka ekipa doplovila je do luke Susak, te je jedrilica s utopljenikom i preživjelom suprugom sigurno privezana.

Utopljenik je izvađen iz mora, te predan djelatnicima krim. policije nakon čega je sastavljen inspekcijski zapisnik. Utopljenik je talijanski državljanin, star 55 godina.

Istražne radnje o okolnostima ove pomorske nesreće su u tijeku.



Pisane vijesti