Kalmeta potpisao ugovore o ulaganju 82 mln kuna u županijske luke u 2008. godini

Dobra pomorska prometna povezanost otoka s kopnom i otoka međusobno najvažniji je segment života i ostanka na otocima, u čemu je u posljednjih nekoliko godina napravljen veliki iskorak, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta na potpisivanju ugovora o financiranju luka od županijskog značaja za koje će Ministarstvo u 2008. godini izdvojiti 82 milijuna kuna.

Govoreći o ulaganjima u otoke, Kalmeta je naglasio kako je u protekle 4 godine u otoke Vlada uložila 5,3 milijarde kuna.

Drugi važan preduvjet života na otocima je izgradnja otočne infrastrukture, a u cilju što boljeg odlaska i dolaska na otoke, istaknuo je Kalmeta rekavši kako na hrvatskim otocima tijekom sezone boravi oko 2,5 milijuna turista.

Broj nautičkih milja povećan je za 250 tisuća, uvedene su noćne linije za veće naseljene otoke kao i vinjete kojima otočno stanovništvo ostvaruje popuste tijekom prijevoza, a nabavljeno je 7 novih brodova, dva katamarana, nastavio je ministar, najavivši pritom i tri nova broda u floti Jadrolinije do ljeta.

Ukupna vrijednost projekta za modernizaciju 21 županijske luke iznosi oko 220 milijuna kuna, a riječ je o 21 ugovoru od kojih se 14 odnosi na trajektne te ostalih sedam luka koje nisu u funkciji izravnog prometnog povezivanja.

Ugovori o dogradnji, sanaciji i izgradnji luka potpisali su ravnatelji lučkih uprava i načelnici općina na trajektu Juraj Dalmatinac koji prometuje na najfrekventnijoj liniji Zadar-Preko na kojoj je u protekloj godini ostvaren promet od 1,6 milijuna putnika i 644 tisuće vozila.

Župan Zadarske županije Stipe Zrilić naglasio je važnost ulaganja u luke na otocima i priobalju. Pomorstvo treba staviti u funkciju razvoja županije, rekao je dodavši kako nakon dugogodišnje zapostavljenosti, upravo ti dijelovi zaslužuju obnovu i povećanje kvalitete života.

Uz ministra i župana, na potpisivanju su bili državni tajnik za more Branko Bačić, pomoćnik ministra za pomorski promet, pomorsko dobro i luke kap. Mario Babić, pomoćnik ministra za otoke Josip Borić i gradonačelnik Zadra Živko Kolega.

 

  



Pisane vijesti