Potonula 27 metarska kočarica „Kuzma“

Isplovljavajući iz ribarske luke Brižine prema Veloj Luci jutros oko 2.00 sata 27 metarska kočarica „Kuzma“ pramcem je udarila u neosvijetljeni stup u Kaštelanskom zaljevu te oko 2.40 sati potonula privezana u ratnoj luci „Lora“ u Splitu.

U trenutku udara na brodu su bili zapovjednik i četiri člana posade, među kojima su bili i vlasnici broda Zoran i Dragan Kuzmić iz Splita, no svi su na vrijeme i neozlijeđeni napustili brod.
 
Zapovjednik Mijo Margeta odmah je poslao poziv u pomoć putem obalne radio postaje Split Radio, a zatim i izravno stupio u kontakt s Lučkom kapetanijom u Splitu, te je obavijestio da se kočarica vraća natrag na vez u luci Brižine.

Zbog velikog prodora mora u pramčanom dijelu brod je otplovio do najbližeg kopna i privezao se za lukobran u ratnoj luci, gdje je potonuo oko 2.40 sati prije dolaska vatrogasaca s pumpama

Na brodu se nalazi oko 600 litara plavog dizela, no za sada nema onečišćenja mora.

O nesreći je obaviještena i Pomorska policija koja je na mjesto pomorske nesreće stigla s brodom „Mihovil“. Oko potonule kočarice postavljena je i eko brana zbog zaštite u slučaju mogućeg istjecanja nafte iz spremnika.

Alkotestiranjem zapovjedniku je utvrđena visoka koncentracija alkohola u krvi, a u tijeku je saslušanje zapovjednika i posade broda radi utvrđivanja ostalih uzroka ove pomorske nezgode.

Vlasnici broda su u kontaktu s Croatia osiguranjem oko vađenja broda. 

 

 

 



Pisane vijesti