Otvorena obnovljena Stara riva u Baški

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i najstariji baščanski ribar Božo Načeta-Sušić (89) danas su otvorili preuređenu Staru rivu u Baški na otoku Krku.

Riva se počela preuređivati u studenom prošle godine. Polovica rive nije bila obuhvaćena radovima već je ostavljena u dotadašnjem stanju, a na drugoj su rekonstruirani površinski sloj i rubovi. Obnovljena riva sada je prilagođena potrebama sigurnog veza brodica i ribarskim aktivnostima mještana. Svi radovi obavljani su pod nadzorom konzervatorskog odjela iz Rijeke.

Vrijednost investicije je 3,52 milijuna kuna. Troškove su podijelili Primorsko-goranska županija, Županijska lučka uprava Krk, Uprava za otoke Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Općina Baška.

Na vrhu rive postavljen je kameni monolit, skulptura u obliku glagoljskog slova omega, kao posljednja skulptura Baščanske staze glagoljice. Autor skulpture visine i širine po tri metra, a težine pet tona je kipar Ljubo de Karina.

Projektom Baščanske staze glagoljice je formirana staza uzduž cijele baščanske doline od velikih kamenih glagoljskih slova. Tri monolitna slova, "A", "L" i "B" su autorski radovi De Karine a ostala slova su manjih dimenzija, djela studenata umjetničkih akademija. (Hina)



Pisane vijesti