Otvorene nove prostorije Lučke ispostave u Malom Lošinju

Zbog sve većeg obima poslova u nadležnosti lučkih kapetanija, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture krenut će s izmjenama Zakona o lučkim kapetanijama, istaknuo je državni tajnik za more Branko Bačić na otvorenju novih prostorija Lučke ispostave, u čije je uređenje utrošeno pola milijuna kuna, od čega je Ministarstvo sudjelovalo sa 150, a grad Mali Lošinj sa 350 tisuća kuna.

Novim će zakonom, rekao je, biti preciznije definiran i način obavljanja svih poslova lučkih kapetanija najavivši pritom kako Ministarstvo planira zaposliti 80 novih djelatnika u 8 kapetanija i 76 ispostava na Jadranu.

Govoreći o razvoju pomorskog prometa i sigurnosti plovidbe, Bačić je najavio uspostavu sustava upravljanja i kontrole pomorskog prometa do kraja 2009. godine, čime bi cijeli Jadran trebao biti pokriven radarskim sustavom.

Također, najavio je i novi trajekt kapaciteta 170 vozila koji će ove sezone ploviti na liniji Valbiska-Merag, dok će dosadašnji trajekt „Cres“ prometovati na liniji Brestova-Porozina.

Dodao je kako će i ove sezone Mali Lošinj biti povezan brzobrodskom linijom s Pulom i Zadrom, a dva puta tjedno linija tiče i Ilovik i Unije.

Govoreći o nužnosti ulaganja u otoke, naglasio je da će Ministarstvo u ovoj godini za revitalizaciju hrvatskih otoka utrošiti 1,25 milijarde kuna.

Predsjednik županijske Skuštine Marinko Dumanić i gradonačelnik Malog Lošinja Gari Capelli istaknuli su važnost ispostave Mali Lošinj obzirom da nadzire 115 nautičkih milja akvatorija, 22 luke i lučice te se nalazi na  raskrižju plovnih putova.

Također, Bačić je napomenuo da ispostava godišnje upiše 350 novih brodica, što također govori o nužnosti otvorenja novih prostora ispostave.

Gradonačelnik Capelli posebno je naglasio veliki broj akcija traganja i spašavanja na moru koje kapetan ispostave Zoran Tomić provodi s još petoro djelatnika. 

Na svečanosti otvorenja uz državnog tajnika, predsjednika Skupštine i gradonačelnika bili su i pomoćnici ministra, gradonačelnik Cresa, ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet, lučki kapetani i brojni lošinjski gospodarstvenici.

Nove prostorije, ukupne površine 250 četvornih metara, blagoslovio je mjesni župnik don Anton Bozanić.  

 

 

 

 



Pisane vijesti