Bačić otvorio Sajam sporta i nautike: 700 milijuna eura od nautičkog turizma u 2007.

U prošloj godini od nautičkog turizma ostvaren je prihod od preko 700  milijuna eura, što čini 10 posto ukupnih prihoda od turizma, 96 nautičkih luka u Hrvatskoj u prosjeku posjeti preko 800 tisuća nautičara, a rast nautičkog turizma u prosjeku je dvostruko veći od rasta stacionarnog turizma, istaknuo je državni tajnik za more Branko Bačić, otvarajući 17. Međunarodni sajam sporta i nautike danas na Zagrebačkom velesajmu.

Prosječna potrošnja nautičara dnevno iznosi 72 eura, što je gotovo dvostruko više od potrošnje turista u stacionarnom turizmu, dok je prosječan boravak nautičara oko 16 dana, kazao je ističući da je stoga naš cilj učiniti nautički turizam još boljim.

Hrvatsku karakterizira razvedena obala s 1.244 otoka i otočića i najčišće more na Mediteranu, rekao je naglasivši da je s pravom stekla epitet briljantne nautičke destinacije.

Hrvatska ima 21.160 vezova, od čega ih je u moru 16 tisuća, kazao je Bačić poručivši da je to tek 2,6 veza po kilometru, u odnosu i na deset puta veću izgrađenost u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, a što po njemu predstavlja perspektivu za održivi razvoj nautičkog turizma u Hrvatskoj.

Najavio je da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pripremilo je Strategiju razvoja nautičkog turizma kojom se predviđa izgradnja dodatnih 15.000 vezova u idućih deset godina, od čega 10 tisuća u moru. Dodao je da su trenutno u proceduri koncesioniranja tri nova nautička centra u Ližnjanu, Novom Vinodolskom i Tisnom, s ukupno 761 vezom.

Novi se vezovi i nautički centri neće graditi u netaknutim uvalama i nacionalnim parkovima, ističe Bačić, već u postojećim komunalnim lukama, a gradnja marine za megajahte kojih Hrvatskoj nedostaje planira se u blizini zračnih luka.

Govoreći o počecima nautičkog turizma u Hrvatskoj, posebno je naglasio da su izmjene Pomorskog zakonika krajem 2004. godine uvele reda u nautički turizam te da su nove mjere ukinule crni čarter. Podsjetio je da se čarter djelatnosti može isključivo obavljati s plovilom pod hrvatskom zastavom u vlasništvu hrvatske tvrtke. Rezultat toga je da je u protekle tri godine šest puta povećan broj tvrtki za iznajmljivanje plovila, pa je u protekloj godini 928 registriranih čarter tvrtki.

Bačić je čestitao i hrvatskim nautičkim proizvođačima, koji su lani proizveli oko dvije tisuće plovila u vrijednosti od 80 milijuna eura, a pozdravio je i osnivanje Klastera male brodogradnje kojemu je pristupilo 30-ak članica.

Na ovogodišnjem susretu nautičara i njihovih korisnika, na više od 25 tisuća četvornih metara površine predstavit će se oko 500 izlagača i više od 200 plovila, kazala je Katja Luka Kovačić, direktorica Zagrebačkog velesajma. 

 



Pisane vijesti