Danas oko podne tegljenje turskog broda „Und Adriyatik“ iz Pule za Trst

Lučka kapetanija Pula dala je jutros odobrenje za isplovljenje u teglju turskog broda „Und Adriyatik“ danas oko podne sa sidrišta luke Pula za Trst uz ispunjavanje sigurnosnih uvjeta koje je zatražilo norveško klasifikacijsko društvo Det Norske Veritas, čiji su predstavnici na zahtjev brodovlasnika u petak obavili detaljan pregled broda.

Nizozemska tvrtka Smit Salvage, koju je brodovlasnik angažirao za glavnog spašavatelja turskog broda, podnijela je jučer u popodnevnim satima Lučkoj kapetaniji Pula zahtjev za isplovljenje broda u teglju sa sidrišta luke Pula za Trst.

Trenutno se obavljanju posljednje pripreme za isplovljenje broda kojeg će tegliti dva talijanska uz pratnju dva hrvatska tegljača te se očekuje njegov dolazak u Trst tijekom sutrašnjeg dana. Prilikom isplovljavanja iz teritorijalnog mora RH turski će brod pratiti brod Lučke kapetanije. 

Ro-ro brod „Und Adriyatik“, dužine 193 m koji je plovio iz Istambula u Trst prevozeći oko 200 kamiona i 11 tona opasnog tereta, poslao je poziv u pomoć 6. veljače 2008. u 5.04 sati jer ga je zahvatio požar 13 nautičkih milja zapadno od Rovinja, na granici hrvatskog teritorijalnog mora i Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa.

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru odmah je po dojavi brodu uputila pomoć, a u 7.06 sati posada grčkog broda „Ikarus Palace“ spasila je sve osobe s broda i to 9 putnika i 22 člana posade te ih prevela u Veneciju.

Požar na brodu ugašen je četvrti dan zahvaljujući gašenju požara kanaderom prvog dana i stalnog djelovanja 3 tegljača Jadranskog pomorskog servisa i jednog tegljača brodogradilišta „Uljanik“, a do danas nema nikakvog onečišćenja mora.

Akcija spašavanja broda odrađena je profesionalno i vlastitim snagama uz poduzimanje svih potrebnih aktivnosti odmah po zaprimanju poziva u pomoć s turskog broda u plamenu, što su potvrdili i stručnjaci tvrtke Smit Salvage koje je angažirao brodovlasnik, kao i osiguravajuća društva koja su dala potrebna jamstva Republici Hrvatskoj za troškove spašavanja i eventualno onečišćenje mora. 



Pisane vijesti