Bačić: Požar na turskom brodu potpuno pod kontrolom

Turski ro-ro brod „Und Adriyatik“, koji je u srijedu u 5.04 uputio poziv u pomoć jer ga je zahvatio požar, trenutno se nalazi oko 7 nautičkih milja jugozapadno od Brijuna, a požar je potpuno pod kontrolom zahvaljujući gašenju kanaderom prvog dana i stalnog djelovanja 3 tegljača Jadranskog pomorskog servisa i jednog tegljača Uljanika, izjavio je danas popodne Branko Bačić, državni tajnik za more, na konferenciji za novinare u Puli.

Danas oko 14 sati na mjestu događaja bila je vidljiva samo neznatna količina bijelog dima na pramcu i središnjem dijelu broda, a i dalje nema nikakvog onečišćenja mora, rekao je Bačić. Podsjetio je da je zahvaljujući takvoj situaciji jučer talijanski tegljač, kojega je unajmio brodovlasnik sukladno međunarodnim propisima, uzeo brod u tegalj, a danas je tegalj dodatno ojačan.

Napomenuo je da je zbog jake bure i sigurnosti teglja Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru dala suglasnost da se brod može približiti do 4 nautičke milje od zapadne obale Istre. Bačić je najavio da će sutra u brod ući i hrvatski vatrogasni stručnjaci zajedno s nizozemskim vatrogascima iz tvrtke Smit Salvage koji su danas oko 10.30 sati ušli na brod.

U međuvremenu Zavod za javno zdravstvo Istarske županije kontinuirano prati pokazatelje onečišćenja zraka od produkata izgaranja na mjernim postajama južnog dijela Istre i do danas nisu utvrđena odstupanja od normalnih pokazatelja, a također je za uzorkovanje kvalitete mora upućen zahtjev Institutu „Ruđer Bošković“, potvrdio je.
 
Obzirom da ne postoji opasnost od onečišćenje mora, u ovom trenutku nije određena eventualna luka zakloništa, no u pripravnosti je sva potrebna oprema za zaštitu od eventualnog onečišćenja, kazao je državni tajnik za more. Pojasnio je da su sukladno Pravilniku o luci zakloništa, koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, određene četiri  moguće lokacije u Istri.

Pomoćnik ministra Mario Babić upozorio je da određivanje luke zakloništa ovisi o meteorološkim uvjetima, vrsti opasnosti i dostupnoj opremi za spašavanje.

U tijeku su pregovori s predstavnikom brodara i osiguravatelja oko izdavanja jamstva za dosad učinjene troškove spašavanja broda i eventualne troškove onečišćenja, kazao je Bačić.

Ukoliko brodar ne odluči otegliti brod nakon potpunog gašenja požara, prije odluke o lokaciji priveza broda potrebno je brod ekološki očistiti, istaknuo je. Potvrdio je informaciju prema kojoj brodovlasnik razmišlja i o tršćanskoj luci kao konačnom odredištu, no istaknuo je kako i Hrvatska može osigurati mjesto za eventualno rezanje i siguran privez broda. 
__________________________________________________________________________________
Konferencija za novinare povodom najnovijih događanja vezanih uz brod 'Und Adriyatik' održati će se u subotu, 9. veljače 2008. godine u 12.00 sati u Lučkoj kapetaniji Pula. Na konferenciji će biti prisutan Branko Bačić, državni tajnik za more.



Pisane vijesti