Požar na brodu 'Und Adriyatik' pod kontrolom i brod uzet u tegalj

Branko Bačić, državni trajnik za more na lokaciji broda 'Und Adriyatik'Turski brod 'Und Adriyatik', kojeg je jučer u 5.04 zahvatio požar, trenutno se nalazi oko 6,5 nautičkih milja jugozapadno od Brijuna.

Požar je još uvijek na pramčanom dijelu broda, no dim je puno manji i nema otvorenog plamena te nikakvog onečišćenja mora. Tri hrvatska tegljača i dalje protupožarnim šmrkovima polijevaju brod morskom vodom, a dva talijanska tegljača uhvatila su ga u tegalj, rekao je državni tajnik za more Branko Bačić danas oko podne s mjesta događaja.

Brod se jutros počeo udaljavati od obale Istre u pravcu juga jer puše sjeverozapadni vjetar.

Bačić je podsjetio da su jučer požar gasila dva kanadera i tri tegljača, a jutros je odlučeno da nema potrebe za ponovnim angažmanom kanadera jer na brodu više nema otvorenog plamena.

U spašavanju broda trenutno sudjeluje pet tegljača, od kojih su dva došla u pomoć iz Italije. Na mjestu događaja nalaze se nizozemski stručnjaci koje je brodovlasnik angažirao kako bi ugasili požar u unutrašnjosti broda.  

Konačnu odluku o mjestu gdje će se dotegliti brod, prema Bačićevim riječima, donijet će Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru u suradnji s brodovlasnikom.

  • Tiskovna konferencija održati će se u Lučkoj kapetaniji Pula, danas u 14 sati, a na kojoj će se izvještavati o daljnjim aktivnostima spašavanja broda Und Adriyatik. Konferenciji će nazočiti i državni tajnik za more Branko Bačić.

 

 



Pisane vijesti