Brod pod turskom zastavom u plamenu zapadno od Rovinja, spašena 31 osoba

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci rano jutros u 5.04 sati putem obalne Radio postaje Split radio zaprimila je poziv u pomoć s ro-ro broda "Und Adriyatik" koji plovi pod turskom zastavom te ga je zahvatio požar 13 nautičkih milja zapadno od Rovinja, na granici hrvatskog teritorijalnog mora i Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP-a).

Na mjesto nesreće Nacionalna središnjica uputila je tri broda koja su se našla u blizini – grčki putnički brod „Ikarus Palace“, teretni brod „Rik“ i tegljač „Brodospas Sun“.

Posada grčkoga broda "Ikarus Palace" u 7.06 sati spasila je sve osobe s broda zahvaćena požarom i to 9 putnika i 22 člana posade koje prevozi u Veneciju.

Na brodu "Und Adriyatik", dužine 193 metra koji je plovio iz Istambula u Trst, nalazi se 200 kamiona i 9 tona opasnog tereta.

Zrakoplov je bio jutros u izvidu požara, a na mjesto događaja upućen je kanader te brodica Lučke kapetanije Pula s vatrogascima. U blizini broda su dva tegljača koji nadziru požar.

Krmeni dio broda je potpuno izgorio, dok pramčani dio broda i dalje gori.

Aktivirani su državni Stožer za provedbu plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora kojem predsjeda predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje, te dva županijska stožera Istarske i Primorsko-goranske županije, dok akciju spašavanja i dalje koordinira Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru.

 



Pisane vijesti