Otvoren pristan za privez ribarskih brodica na obali Brižine

Otvorenjem pristana za privez ribarskih brodica na obali Brižine na području bivšeg rezališta u Kaštel Sućurcu Splitsko dalmatinska županija dobila je prvu ribarsku luku, istaknuo je kapetan  Mario Babić, pomoćnik ministra za pomorski promet, pomorsko dobro i luke, na današnjoj prigodnoj svečanosti na kojoj su bili župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader, predstavnici grada Kaštela, Hrvatske ratne mornarice, gospodarske i obrtničke komore. 

Govoreći o Vladinom programu izgradnje ribarskih luka Babić je najavio da se u ovoj godini planira obnova i izgradnja ribarskih luka u Komiži na Visu, Postiri na Braču te u Novigradu. 

U prošloj godini Ministarstvo mora financiralo je sanaciju gata ribarske luke Monte Kope u Banjolama, sanaciju infrastrukture ribarske luke Torpedo u Rijeci, izgradnju operativne obale Vela Lamjana u Kalima i dogradnju ribarske luke Kukljica na Ugljanu, rekao je tom prigodom Babić. Izrazio je pritom žaljenje što su u državnom proračunu ostala nepotrošena sredstva za ribarske luke obzirom da se regionalna i lokalna samouprava nije uspjela dogovoriti za ostale lokacije na kojima bi se ribarske luke trebale izgraditi. 

Govoreći o obnovi ribarske flote, istaknuo je da je u prošloj godini Ministarstvo financiralo izgradnju ribarskih brodova s 27 milijuna kuna, a ove će godine za tu namjenu izdvojiti pet milijuna kuna više. 

Također, napomenuo je da je u cilju razvoja hrvatskog ribarstva ministar Kalmeta pravilnikom odredio simboličnu naknadu koju će ribari plaćati za privez svojih plovila. Naime, lučka pristojba za ribarski brod iznosit će tek dvije kune po metru broda. 

Ravnatelj Lučke uprave Split Branko Grgić rekao je da je projekt stajao oko 2,3 milijuna kuna u okviru kojeg je sagrađena pristupna cesta, obala za iskrcaj ribe i privez ribarskih plovila. 

Projekt izgradnje lučke infrastrukture za potrebe ribara pozdravio je predsjednik Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore Tonči Božanić.



Pisane vijesti