Krenula nova trajektna linija Lopar - Valbiska

Brodarska tvrtka "Split Tours" d.d. uspostavila je danas novu državnu trajektnu liniju između Lopara na otoku Rabu i Valbiske na otoku Krku koju će na osnovi šestogodišnje koncesije održavati trajekt "Nosač".

Trajekt "Nosač" može prevesti 75 vozila i 312 putnika, razviti brzinu od 13 čvorova, a sagrađen je 1975.

Nova linija, dužine 15,2 milja, zamijenit će dosadašnju sezonsku liniju Lopar-Baška. Plovidbenim redom predviđena su dva putovanja dnevno u izvan sezonskom razdoblju te četiri povratna putovanja u sezoni, od 1. lipnja do 30. rujna.

Otočani će cijele godine putovanje plaćati 10 kuna po osobi i 72 kune za osobni automobil. Ostali putnici će izvan sezone plaćati 31 kunu po osobi, u sezoni 37 kuna po osobi, dok će prijevoz automobila stajati 187, odnosno 225 kuna.

Na javni natječaj za obavljanje javnog prijevoza na novoj liniji uz "Split Tours" javila se i riječka "Jadrolinija", s trajektom "Lovrjenac", ali je ponuda splitskoga brodara ocijenjena povoljnijom.

Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet prihvatilo je tu odluku u rujnu prošle godine, na koju je "Jadrolinija" uložila žalbu.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka odbilo je žalbu "Jadrolinije", a "Split Tours" je iskoristio pravo da ugovor o koncesiji potpiše u roku od 60 dana, pa je uspostava linije kasnila. (Hina)



Pisane vijesti