Europska komisija predlaže 20. svibnja za Europski dan pomorstva

Europski povjerenik za ribarstvo Joe Borg pozvao je u četvrtak u Bruxellesu da se 20. svibnja proglasi Europskim danom pomorstva kako bi se povećala svijest javnosti o važnosti pomorskog sektora, prenose europski mediji.

"Cilj Europskog dana pomorstva bit će da se istakne cijela mreža odnosa koji povezuju pomorska i srodna pitanja i aktivnosti diljem Europe", rekao je Borg na konferenciji za novinare u organizaciji Centra za europsku politiku iz Bruxellesa.

Borg je istaknuo da se gotovo 90 posto vanjske i 40 posto unutarnje trgovine EU-a odvija morskim putovima kojima u Europu stiže i 90 posto uvoza nafte, kao i da pomorski sektor u EU zapošljava gotovo pet milijuna ljudi i to ne samo u pomorskim državama.

Morski ekosustavi, dodao je, imaju "vitalnu ulogu" u reguliranju klime i ublažavanju mnogih rastućih rizika od globalnog zagrijavanja, a možda "kriju i rješenje" aktualnih energetskih problema.

"Ni Lisabonska strategija, ni Strategija iz Goeteburga (o održivom razvoju), niti energetska ili klimatska politika ne mogu biti potpune bez izražene pomorske dimenzije", rekao je.

Borg je istaknuo da je Komisija već počela s provedbom akcijskog plana o uspostavi Integrirane europske pomorske politike, odobrene na summitu EU-a u Bruxellesu 14. prosinca.

"Počeli smo konzultacije o Europskom prostoru pomorskog prometa bez barijera i iznijeli dalekosežne prijedloge o zabrani štetnih ribarskih praksi i ilegalnog ribarenja", rekao je.

Glavna značajka nove politike, prema Borgu, bit će integrirani pristup i to na svim razinama vlasti, lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj.

Zemlje članice trebat će izraditi vlastite nacionalne integrirane pomorske politike za što će Komisija ove godine predložiti smjernice, a od 2009. pratit će ostvareni napredak na godišnjoj osnovi, rekao je.

U provedbi politike fokus će biti na glavnim pomorskim regijama Unije, uz poticanje aktivnog sudjelovanja svih zainteresiranih strana, dodao je.
Izvješće o ostvarenom napretku Komisija će Europskom vijeću podnijeti potkraj 2009., rekao je Borg. (Hina)



Pisane vijesti