Tribina o socijalnoj i poreznoj reformi za pomorce

Svi pomorci koji u međunarodnoj plovidbi plove više od 183 dana u godini od 1. siječnja 2008. godine bit će oslobođeni plaćanja poreza na dohodak, istaknuo je pomoćnik ministra za pomorski promet, pomorsko dobro i luke kapetan Mario Babić na drugoj u nizu javnih tribina o socijalnoj i poreznoj reformi za pomorce održanoj danas u Rijeci.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka u završnoj je fazi priprema izmjena i dopuna Pomorskog zakonika u dijelu koji se odnosi na prijavu pomoraca u međunarodnoj plovidbi na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kao i njihovo uvođenje u porezni sustav RH.

Tako će, naglasio je Babić, od 1. siječnja svi hrvatski pomorci u međunarodnoj plovidbi bez obzira pod kojom zastavom plove, biti osigurani u obveznom zdravstvenom i mirovinskom osiguranju, što je ujedno jedna od najvažnijih novosti koju donose izmjene i dopune Pomorskog zakonika.

U svjetskoj trgovačkoj mornarici trenutno nedostaje od 15 do 20 tisuća časnika, a deficit pomoraca osjeća se i kod nas, a upravo se posljednje izmjene Pomorskog zakonika u najvećem dijelu odnose na pomorce i njihov status, naglasio je.

Za pomorce koji godišnje plove manje od 183 dana i dužni su plaćati porez na dohodak, primjenjivat će se porezne olakšice u obliku pomorskog dodatka, rekao je Tomica Šnajder iz Ministarstva financija, pojasnivši kako će se oporeziva osnovica izračunavati zbrajanjem svih primitaka koje pomorac ostvari tijekom godine, umanjenih za iznos pomorskog dodatka za svaki dan plovidbe i plaćene doprinose.

Mirovinsko i zdravstveno osiguranje obvezno je samo za vrijeme trajanja ukrcaja na brodu, pojasnio je predstavnik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Ivan Klarić,  no ono može trajati i nakon toga, rekavši kako je tada riječ o produženom osiguranju na zahtjev pomorca koji tada nastavlja plaćati doprinose, a za to vrijeme teče i mirovinski staž.  

Cilj ove tribine, koja je do sada održana u Zadru, a planiraju se i u ostalim gradovima na hrvatskoj obali, je upoznati hrvatske pomorce s njihovim pravima i obvezama od 1. siječnja sljedeće godine.

Na tribini su, uz predstavnike ministarstava, sudjelovali i predstavnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog mirovinskog osiguranja. 



Pisane vijesti