Potpisan ugovor o izgradnji kontejnerskog terminala

Ugovor o izgradnji kontejnerskog terminala u luci Ploče u vrijednosti od 34,4 milijuna eura potpisali su danas Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče i Željko Žderić, predsjednik Uprave Konstruktor inženjeringa iz Splita.

Ugovor je potpisan u okviru svečanosti organiziranoj povodom desete obljetnice osnivanja Lučke uprave Ploče.

U mandatu ove Vlade Hrvatske su luke valorizirane kao pokretač gospodarskog razvoja Republike Hrvatske, o čemu svjedoče ulaganja u iznosu od 6 milijuna eura u svim lukama od državnog značenja, istaknuo je Branko Bačić, državni tajnik za more ističući današnje potpisivanje ugovora koje se provodi u sklopu Projekta integracije trgovine i transporta od važnosti za cijelu jugoistočnu Europu.

Do kraja 2008. dovršit će se izgradnja autoceste do Ploča, a u tijeku je izgradnja pristupne ceste čvor Ploče-Luka Ploče u iznosu od 100 milijuna eura, naglasio je Bačić.

Govoreći o dokapitalizaciji Luke Ploče d.d. kao koncesionaru Bačić je ocijenio da je ona prioritetni korak u daljnjem razvoju luke Ploče te dodao da će model ovisiti o dogovoru između predstavnika vlasti i malih dioničara.

Također napomenuo je da će taj model ovisiti o donošenju odluke o produžetku koncesije nakon čega će uslijediti potpisivanje ugovora između Lučke uprave Ploče i Luke Ploče d.d., a koja će investirati u prekrcajnu opremu na dva buduća terminala.

Naime, kako je istaknuo ravnatelj Batur u luci Ploče će se uz pomoć zajma Svjetske i Europske banke za obnovu i razvoj izgraditi višenamjenski kontejnerski terminal u 2009. godini i novi terminal za rasute terete u 2011. godini te će se uspostaviti lučki informacijski centar u 2008. godini.

U prvoj fazi izgradnje kontejnerskog terminala bit će izgrađena obala od 280 Ro-Ro rampom te će se omogućiti gaz od 13 metara za veličine brodova tipa panamax. Očekuje se, dodao je, Batur, da će godišnji promet kontejnera doseći 70 000 TEU.

U ovih deset godina u luku Ploče uloženo je 220 milijuna kuna, podsjetio je Batur pojasnivši da je 68 milijuna uložila država, 32,2 milijuna kuna Lučka uprava, a ostatak od 109,7 milijuna kuna investiran je pod sredstvom Svjetske banke.

Očekuje se da će ove godine u luci Ploče biti pretovareno 4,3 milijuna tona tereta od toga 30.000 TEU, a što je rast od 66 posto u odnosu na 2006. godinu. Prema Baturovim riječima, prognozira se da će promet u 2011. godini u luci Ploče iznositi 8 milijuna tona.Pisane vijesti