Porast kružnih putovanja stranih brodova i putnika na njima

Kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom je Jadranu od siječnja do rujna ove godine bilo 496 ili 6,7 posto više nego u istim lanjskim mjesecima, dok je veći porast od 14,6 posto zabilježen s 546,4 tisuće putnika na tim brodovima.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku strani su brodovi na kružnim putovanjima i putnici na njima u devet mjeseci na hrvatskom Jadranu ukupno boravili 790 dana, što je gotovo 16 posto više dana nego lani. Prosječno su u Hrvatskoj boravili 1,6 dana.

Slično kao i prošle godine te prethodnih mjeseci ove godine najviše je kružnih putovanja stranih brodova ostvareno na području Dubrovačko-neretvanske županije. Luke u toj županiji imale su najviše posjeta tih brodova, i to luka Dubrovnik 440, Korčula 91, Ploče 21, otok Mljet 20, Cavtat 4, a Lopud 3 takva posjeta.

Slijedi luka Zadar koja je u devet mjeseci ove godine zabilježila 74 posjeta takvih brodova, te luka Split s 69 posjeta.

U luci u Puli bilo je 54 posjete stranih brodova na kružnim putovanjima, u Rijeci 16, Šibeniku 10, a između 3 i 4 posjete tih brodova imale su još Komiža, Pomena, Trogir, Šolta i Stari Grad.

Promatrano po mjesecima vidljivo je da kružnih putovanja stranih brodova po Jadranu gotovo jednako ima i u pred i po i glavnom dijelu sezone. Najviše je takvih putovanja, 106, bilo u ovogodišnjem rujnu, u lipnju ih je bilo 97, u kolovozu 93, u srpnju 80, a u svibnju 74.

S obzirom na zemlju zastave iz koje su brodovi dolazili najviše ih je u devet mjeseci, 121, došlo s Bahama.

Iz Italije je bilo 63 takva broda, iz Paname 54, Portugala 46, 33 iz Grčke, te po 31 iz Francuske i s Malte. (Hina)
 



Pisane vijesti