Započeo upis korporativnih obveznica Jadrolinije

Riječka Jadrolinija predstavila je danas investitorima 70 milijuna kuna vrijedno izdanje petogodišnjih kunskih korporativnih obveznica koje će biti izdane u cilju refinanciranja izdanja komercijalnih zapisa namijenjenog prikupljanju sredstava za kupnju trajekata Hrvat i Juraj Dalmatinac, a po završetku prezentacije otvorena je i knjiga upisa.

Obveznice će biti izdane 25. listopada, a dva dana ranije bit će određena njihova cijena, pri čemu će referentni pokazatelj biti kupovni prinos na državne petogodišnje kunske obveznice, a potom će obveznice Jadrolinije biti uvrštene u Službeno tržište Zagrebačke burze.

Jadrolinija je na domaće tržište kapitala izašla sa 70 milijuna kuna vrijednim izdanjem komercijalnih zapisa u lipnju ove godine i time je kreirala bazu investitora koji su spremni dugoročno pratiti tvrtku i njene projekte, rekao je na predstavljanju Petar Radaković, predsjednik Uprave Erste & Steiermaerkische banke koja je agent izdanja, dodavši kako je daljnje praćenje Jadrolinije i dugoročna strategija Erste banke.

Poslovanje riječkog brodara u 100-postotnom državnom vlasništvu u ovoj godini, kao i petogodišnji plan poslovanja Jadrolinije, predstavio je njen predsjednik Uprave Slavko Lončar, koji je istaknuo kako strategija tvrtke u narednim godinama nije fokusirana na ostvarivanje velike dobiti, već stabilno poslovanje koje će omogućiti obnovu, ali i smanjenje flote, a time i broja zaposlenih.

Jadrolinija je tako u ovoj godini, s 56 brodova te više od 1.700 zaposlenih, prevezla oko 9,5 milijuna putnika te 2,5 milijuna vozila, što čini oko 75 posto ukupnog putničkog prometa hrvatskom Jadranom.

Ukupni prihodi ostvareni u prvih osam mjeseci ove godine iznosili su 581,6 milijuna kuna, odnosno 1,6 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je dobit u tom razdoblju iznosila 34,9 milijuna kuna.

Do kraja godine, rekao je Lončar, očekuje se da će ukupni prihodi porasti na 811 milijuna kuna ili oko 2,5 posto više u odnosu na prihode iz 2006. godine, dok bi dobit trebala iznositi 4,1 milijuna kuna.

Do 2012. godine, kada predstavljene obveznice dospijevaju na naplatu, ali i do kada sukladno Zakonu o Jadroliniji sigurno neće biti privatizacije, ukupni prihodi tvrtke trebali bi premašiti milijardu kuna, a dobit je planirana na razini od oko 9 milijuna kuna. (Hina)



Pisane vijesti