Ministar Hajdaš Dončić sudjelovao na 9. susretu Liderova Kluba izvoznika

 

Ministar Siniša Hajdaš Dončić  sudjelovao je danas na devetom po redu susretu Liderova Kluba izvoznika, gdje je održao izlaganje na temu „Značaj prometa i infrastrukture za razvoj konkurentnog izvoznog gospodarstva“, a također je bio i jedan od sudionika okruglog stola.

U svom izlaganju ministar Hajdaš Dončić osvrnuo se na dosadašnju sliku prometa i infrastrukture u Hrvatskoj: „Posljednja strategija prometnog razvoja datira iz 1999. godine, a ona nije usklađena niti s novim politikama Europske unije, a ni s revizijom aktualnog europskog zakondavstva iz područja prometa. Nepostojanje vizije o prometu rezultiralo je time da se ni prometna infrastruktura nije dosada promatrala kao temelj za gospodarski razvoj, a niti kao sredstvo u funkciji jačanja trgovine i izvoza.“

Također, naglasio je kako se sadašnja Vlada Republike Hrvatske u dijelu prometne politike odredila za razvoj moderne prometne infrastrukture, koja će služiti razvoju gospodarstva i turizma, potrebama stanovništva i integraciji u prostor Europske unije.

„Ideja same izrade Strategije je poimanje prometnog sustava kao koncepta u kojem naglasak nije samo na infrastrukturi, već i na organizaciji svih vrsta prometnih usluga. Donošenjem Strategije stvaramo temelj za sveobuhvatni, intermodalni, razvojni i društveno odgovoran prometni sustav. Prometni prioriteti svakako su područja željezničke infrastrukture, riječnih i morskih luka, kao i područja cestovne infrastrukture u dijelovima uskih grla. Svakako želimo da promet i prometna infrastruktura što više doprinesu konkuretnosti izvoza i jačanju gospodarstva, te nam je bitno znati koja su vaša tržišta, kako bi smo u procesu planiranja, projektiranja i prometnog povezivanja Hrvatske sa Europom i svijetom što kvalitetnije predvidjeli razvoj i trendove u narednim godinama, te na taj način doprinijeli cilju. Važno je da vi izvoznici pratite  razvoj naših željeznica, morskih i zračnih luka, te kroz njih pronalazite područja vašeg izvoza, i da koristite hrvatsku infrastrukturu za plasman svojih proizvoda i usluga. “ - istaknuo je ministar Hajdaš Dončić.

Osim o značaju prometa i infrastrukture na razvoj konkurentnog izvoznog gospodarstva, na devetom po redu susretu Liderova Kluba izvoznika predstavljen je indeks izvozne klime, te se raspravljalo i o tome kako potaknuti izvoznu klimu, a domaćin susreta bio je Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže.

Susretu su prisustvovali predstavnici članova Kluba izvoznika: Ericsson Nikola Tesla, Genere, HBOR-a, Hrvatske poštanske banke, INA-e, Jadran Galenski Laboratorija, Adria grupe, Kotke, Kraša, Podravke, TIM Kabela, Vetropack Straže, Abrakadabre, Badela 1862, ELKA-e, te ZŠEM-a.


Najave