Potpisan Sporazum o sufinanciranju 1. etape regionalnog vodovoda NPKLM

Sporazum o sufinanciranju Programa 1. etape dogradnje i rekonstrukcije regionalnog vodoopskrbnog sustava Neretva-Pelješac-Korčula-Lastovo-Mljet od 2008. do 2011. u vrijednosti od 108 milijuna kuna potpisan je danas u Malom Stonu.

Sporazum su potpisali državni tajnici Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Branko Bačić i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Zdravko Krmek, direktor Hrvatskih voda Slavko Rajnović, predsjednik Uprave Fonda za regionalni razvoj Danijel Žamboki, Vlado Gostimir iz Hrvatskih cesta i direktor vodovoda NPKL Neven Brčić u nazočnosti potpredsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, saborskog zastupnika Frane Matušića, županice Mire Buconić te gradonačelnika i načelnika općina s područja regionalnog vodovoda.

U protekle četiri godine u kvalitetniju infrastrukturnu opremljenost hrvatskih otoka uloženo je 5 milijardi kuna, a ovaj će najduži magistralni sustav omogućiti kvalitetnu opskrbu vodom poluotok Pelješac i okolne otoke, istaknuo je Bačić.

Podsjetio je da su u ovoj godini za hrvatske otoke potpisani ugovori za izgradnju 16 sustava odvodnje i 13 vodoopskrbe, od čega se četiri nalaze na Pelješcu.

Hrvatska je Vlada u protekle četiri godine osigurala oko 1,8 milijardi kuna za realizaciju 8 regionalnih vodovoda, čime će se povećati priključenost na javne sustave vodoopskrbe sa 76 na 88 posto hrvatskog stanovništva, istaknuo je Bebić, inače predsjednik Nacionalnog vijeća za vode. Prema njegovim riječima, Hrvatska je četvrta zemlja u Europi po količini vode, a naša je dužnost da ga racionalno iskoristimo za ukupni gospodarski razvoj.   

Izgradnjom regionalnih vodovoda osigurat će se dovoljna količina vode i za gospodarske zone, što je važno za gospodarski razvoj, naglasio je Krmek. Govoreći o izgradnji regionalnih vodovoda Dalmacije i NPKLM u iznosu od 400 milijuna kuna rekao je da će se njima osigurati dostatna količina vode za stanovništvo od Zadarske do Dubrovačko-neretvanske županije, ali i za postojeće i buduće potrebe u turizmu.

U sadašnjem stanju izgrađenosti NPKLM sustav u danu maksimalne potrošnje može isporučiti 16 tisuća kubnih metara vode za 21 tisuću stanovnika i isto toliko turista u sezoni, dok će dogradnjom i rekonstrukcijom sustava opskrbljivati oko 45 tisuća stanovnika i toliko turista sa 30 kubnih metara vode.

NPKLM vodovod počeo se graditi 1974. godine, a 1986. je djelomično završen i pušten u pogon u gradu Korčuli. Do danas je izgrađeno više od 100 km magistralnog cjevovoda, 27 vodosprema i prekidnih komora te 5 crpnih stanica. Sporazum predviđa izgradnju i sanaciju 37 objekata, a njihovom izgradnjom bit će omogućeno uzimanje 368 litara u sekundi na izvorištu Prud i njena raspodjela 164 l/s Dolini Neretve, 90 l/s poluotoku Pelješcu, 104 l/s otoku Korčuli te po 5 l/s otocima Lastovu i Mljetu. 

 



Pisane vijesti