Otvoren novouređeni željeznički kolodvor u Varaždinu

Novouređena zgrada željezničkog kolodvora Varaždin, u što je uloženo oko 3,1 milijun kuna, svečano je danas otvorena.

Uređenje kolodvora u Varaždinu odvijalo se kroz nekoliko faza, a u ovoj je fazi uređeno pročelje zgrade, prilaz i pješački prostor oko kolodvora, sanitarni čvor te putnička čekaonica, rekao je prilikom otvorenja predsjednik Uprave HŽ-infrastrukture Mijat Kurtušić.

Već ranije, 2006. uređeno je krovište objekta, a zgrada je posljednji puta obnovljena 1965. godine.

Tijekom godine uredit će se i blagajnički prostor, gdje će se ugraditi video-nadzor, najavio je direktora HŽ-Putničkog prijevoza Marijan Klarić.

Radove na uređenju zgrade obavila je varaždinska građevinska tvrtka Zagorje-Tehnobeton.

U 2008. godine preko varaždinskog kolodvora prošlo je 256.968 putnika, što je povećanje u odnosu na 2007. za 2,3 posto. Dnevno kroz kolodvor Varaždin i Varaždinsku županiju prometuju 94 vlaka, što je 11,3 posto od svih vlakova koji prometuju na mreži HŽ-a.

Prilikom otvorenja zgrade kolodvora varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je nedavno potpisana dva sporazuma između grada Varaždina i HŽ-Infrastruktura o osiguranju dva cestovno-željeznička prijelaza na području Varaždina svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranikom.

Dodatno osiguranje prijelaza realizirat će se tijekom ove godine, a projekt će sufinancirati grad Varaždin i HŽ-Infrastrukture u omjeru 40:60. Grad će u projekte investirati 400 tisuća kuna, rekao je Čehok.

Kurtušić je najavio ulaganje od 40 milijuna kuna u modernizaciju željeznice na području županije u razdoblju do 2010. godine.

Povodom otvorenja novoobnovljene zgrade željezničkog kolodvora u čekaonici je otvoren stalni postav fotografija varaždinskog fotografa Ante Klečine pod nazivom "Sretna točka u daljini".


(Hina)



Najave