Nakon 17 godina ponovno voze vlakovi između Vinkovaca i Osijeka

Putničkim vlakom broj 6300 iz Vinkovaca za Osijek, jutros je nakon 17 godina ponovno uspostavljen željeznički promet između ta dva slavonska grada, a koji je prekinut tijekom Domovinskog rata.

Pruga Vinkovci - Osijek puštena je u promet krajem 1910. godine, a promet na njoj je prekinut 21. kolovoza 1991. Prije rata tom su prugom godišnje prometovala 4164 putnička te 4178 teretnih vlakova. Godišnje se prevozilo 585.230 putnika i 6,94 milijuna tona robe.

Tijekom Domovinskog rata i privremene okupacije dijela vinkovačkog i osječkog područja pruga je znantno oštećena.

Željeznički most preko Bobotskog kanala je miniran i srušen, oštećeni su peroni u kolodvorima i na stajalištima, u kolodvorima su demontirane i odnesene skretnice i kolosijeci, a na otvorenoj pruzi su skinute i odnesene tračnice i pragovi na 13 mjesta u ukupnoj dužini od 10.800 metara.

Procijenjena vrijednost radova građevinske obnove i prometno-tehnološke modernizacije pruge iznosila je 90 milijuna kuna a financirana je iz državnog proračuna.

Prugom će prometovati devet vlakova od kojih pet kreće iz smjera Vinkovaca, a četiri iz Osijeka. Vlakovi će voziti brzinom od 80 km/h, tako da će vožnja sa zaustavljanjima na kolodvoru i usputnim stajalištima trajati oko 35 minuta.

Svečanost otvorenja obnovljene pruge Vinkovci-Osijek održat će se u srijedu na željezničkom kolodvoru Vinkovci u nazočnosti lokalnih i državnih dužnosnika.


(Hina)



Najave