Hrvatska posada norveškog tankera spasila 18 brodolomaca

Spašeni brodolomci na palubi tankeraPosada norveškog broda „Trans Fiord“ pod zapovjedništvom kapetana Maria Butorca na putu za luku Napulj, južno od talijanskog otoka Sardenja, uočila je manji čamac u kojem su se nalazila osamnaestorica izgladnjeih i  iznemoglih brodolomaca.

Šesnaest hrvatskih pomoraca koji plove na brodu norveškog brodara „SEATRANS Bergen“ Inc., brzom akcijom spašavanja unesrećenih osoba na moru, uspjeli su svih osamnaestero brodolomaca ukrcati na brod i zbrinuti ih do dolaska talijanskih pomorskih vlasti luke Cagliari.

Akcija hrvatskih pomoraca započela je u 9.45 sati uočavanjem plovila i unesrećenih, nakon što je plovilo na moru zabilježio radarski sustav broda „Trans Fiord“, te je kapetan Butorac donio odluku o pokretanju akcije.

Brod talijanske obalne stražeUz vođenje akcije spašavanja kapetan je, uz pomoć hrvatske posade, uspostavio kontakt s talijanskom obalnom stražom, služeći se standardnim „PAN-PAN“ sustavom komunikacija putem kojega je talijanska obalna straža potvrdila prijem poziva o spašavanju unesrećenih.

Akcija spašavanja obavljena je iznimno uspješno, bez teže ozlijeđenih brodolomaca, no uz priličan napor hrvatske posade da spase unesrećene, od kojih su neki već završili u moru, te ih se na palubu tankera trebalo izvlačiti konopcima.

Hrvatska posada sa spašenim brodolomcima dobila je dopuštenje za uplovljavanje u talijansku luku Cagliari, kamo su pristali u 16.30 sati istoga dana, a dopuštenje o isplovljavanju upućeno je u 17.55 sati, te je posada broda „Trans Fiord“, na čelu s kapetanom Mariom Butorcom, nastavila plovidbu prema Napulju.



Pisane vijesti