Hrvatska pošta počinje gradnju novog sortirnog centra

 

Hrvatska pošta počinje gradnju novog sortirnog centra na ulazu u Veliku Goricu u blizini međunarodne zračne luke. Kamen temeljac danas su položili Ivan Čulo, CEO Hrvatske pošte, Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice. Gospodin Barišić bio je ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH i predsjednika Hrvatskog sabora.

Procjena ukupne vrijednosti ovog ulaganja iznosi 345 milijuna kuna i ta je investicija kapitalna za Hrvatsku poštu, ali i za razvoj logističkih kapaciteta za cijelu Hrvatsku. Vrijednost ugovorenih radova za gradnju novog sortirnog centra iznosi 155 milijuna kuna. Izvođač radova za novi sortirni centar Hrvatske pošte je zajednica ponuditelja – Presoflex gradnja, tvrtka iz Požege, te GH Holding, tvrtka iz Slovenije. Stručni nadzor radova obavljat će IGH iz Zagreba, a projektant ovoga kompleksa je tvrtka APZ inženjering.

Lokacija na kojoj će se graditi kompleks nalazi se na strateški važnom mjestu za razvoj i poboljšanje procesa prijenosa pošiljaka. Naselje Gradići, u kojem se nalazi parcela za gradnju, osim što je blizu Međunarodne zračne luke „Franjo Tuđman“, nalazi se i nedaleko od prilaza autocesti Zagreb – Sisak i brze gradske prometnice Zagreb – Velika Gorica.

Gradnja centra planirana je u dvije faze, a površina parcele na kojoj će se u idućih 18 mjeseci podići prvi dio sortirnog centra iznosi 70.200 m2. Ukupna površina kompleksa nakon završetka svih faza gradnje iznosit će 38.200 m2.


U prvoj fazi gradnje dovršit će se 32.000 m2 sortirnog centra, što podrazumijeva gradnju:

- sortirnice s podrškom
- visokog regalnog skladišta
- trafostanica i kotlovnica
- podatkovnog centra
- ukupne komunalne infrastrukture
- 540 parkirnih mjesta za osobna i tehnološka vozila
- dijela upravne zgrade
- hortikulturnog uređenja 16.000 m2 zelenih površina.

Važnost ovog projekta jest u tome što će se uspostavom i gradnjom novog sortirnog centra kao logističkog poštanskog središta poboljšati kakvoća i brzina ispunjavanja uvjeta za sve procese vezane uz poštansko tržište. Najveća prednost i za Hrvatsku poštu i za krajnje korisnike poštanskih usluga u Hrvatskoj bit će svakako brža i kvalitetnija razrada te otprema pošiljaka na dostavu. Gradnjom novog sortirnog centra Hrvatska pošta lakše će razvijati i poboljšavati cjelokupni poštanski sustav, usluge te samu organizaciju.Vijesti iz medija