Europski parlament traži veću sigurnost na moru

Europski parlament odobrio je ovoga tjedna mjere kojima se želi povećati sigurnost na moru kako bi se spriječile havarije poput onih koje su zadesile naftne tankere 'Eriku' i 'Prestige', pišu europski mediji.

Cilj pet zakonodavnih izvješća, usvojenih u srijedu, jačanje je postojećih propisa za sprječavanje i kontrolu nesreća na moru.

Mjere uključuju stroži režim inspekcija kako bi se kontroliralo 100 posto brodova koji ulaze u europske luke, s češćim provjerama svih brodova starijih od 12 godina. Zemlje članice smatraju da će to biti preskupo i teško provedivo i traže 10 posto manje inspekcija.

Europski zastupnici također su podržali prijedloge da se svim putnicima koji dožive nesreću isplati odgovarajuća naknada. Odbijeni su, međutim, planovi da se u zakon uključe kopneni vodeni putovi i domaći promet, jer bi odredbe koje zahtijevaju od brodovlasnika isplatu naknade štete putnicima u maksimalnom iznosu od 480.000 eura štetile malim turističkim operaterima koji koriste europske kanale.

Propisi predviđaju i uspostavu neovisnih tijela za istragu nesreća, određivanje mjesta za sklanjanje unesrećenih brodova i nadzor privatnih organizacija koje zemlje članice mogu ovlastiti da provode inspekcije i certificiranje brodova koji plove pod njihovim zastavama. Zemlje članice nisu ipak spremne predati ovlasti u takvim ključnim pitanjima za svoju industriju i obale i luke.

Iako njemačko predsjedništvo EU-a vjeruje da bi dobar dio zakonskog paketa mogao biti zaključen do kraja lipnja ove godine, niz pomorskih zemalja poput Španjolske, Grčke, Cipra i Malte mogao bi se planovima usprotiviti i produljiti zakonodavni proces za nekoliko mjeseci. (Hina)
 



Pisane vijesti