Vodice: More na hrvatskim plažama visoke kakvoće

More na hrvatskim plažama visoke je kakvoće, jer 99 posto uzoraka ispunjava stroge kriterije koje propisuje Uredba o standardima kakvoće mora na morskim plažama, navodi se u izvješćima o kakvoći mora na plažama hrvatskog Jadrana za 2006. godinu iznesenima na radnom sastanku u Vodicama.

Na dvodnevnom skupu sudjeluju predstavnici Zavoda za javno zdravstvo obalnih županija, ureda i zavoda nadležnih za zaštitu okoliša, poslove prostornog uređenja i održivog razvoja jadranskog područja i nadležnih tijela državne uprave. Sastanak je u sklopu zaštite mora i priobalja od onečišćenja, te Programa ispitivanja kakvoće mora na plažama u jadranskim županijama, organizirao Odjel za zaštitu mora i priobalja Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Načelnica Odjela za zaštitu mora i priobalja Nevia Kružić kazala ja da će " Hrvatska u sklopu usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU donijeti provedbeni propis o standardima kakvoće mora na plažama u skladu s odrednicama nove EU Direktive o vodi za kupanje".

Istaknula je da je Hrvatska, prema istraživanjima koje provodi njemački ADAC, u zadnjih pet godina u samom vrhu po čistoći mora među mediteranskim zemljama.

Kada bude realiziran projekt Hrvatskih voda o zaštiti mora od otpadnih voda s kopna, koji sadrži 47 potprograma izgradnje kanalizacijskih i sustava pročišćavanja otpadnih voda, u potpunosti ćemo rješiti sve probleme na obali vezane uz zagađenje fekalijama, dodala je Nevia Kružić.

Na radnom sastanku stručnih službi u Vodicama raspravljat će se, među ostalim, i o ujednačavanju metoda ispitivanja kakvoće mora na plažama hrvatskog Jadrana, pripremama smjernica za održivo upravljanje plažama u sklopu međunarodnih programa za okoliš, Projektu integralnog upravljanja obalnim područjem COAST-UNDP te upravljanju balastnim vodama.

Uskoro se očekuje da Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka donese pravilnik o upravljanju balastnim vodama kojim će biti zabranjeno ispuštanje balastnih voda u hrvatskim lukama ako se utvrdi da one sadrže opasne i štetne tvari, rekla je Nevia Kružić. (Hina)



Pisane vijesti