Ministar Kalmeta potpisao ugovore o stipendiranju zadarskih studenata pomorstva

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta potpisao je danas ugovore o stipendiranju 20 zadarskih studenata pomorstva na Sveučilištu u Zadru.

Ovaj projekt potaknut je činjenicom da u svijetu nedostaje 10.000 pomorskih časnika, a gotovo 90 posto trgovine i prijevoza danas se obavlja brodovima te je daljnji trend povećanja takve vrste transporta, pojasnio je Kalmeta.

Također, rekao je da je hrvatska Vlada ovim programom htjela potaknuti mlade ljude da se odluče za to teško i časno zanimanje. 

Najavivši skoru izmjenu Pomorskog zakonika koji će izjednačiti prava domaćih pomoraca s onima koji plove na strancima, Kalmeta je naglasio kako su upravo hrvatski pomorci poznati i priznati u cijelom svijetu. 

Ivo Grbić, župan Zadarske županije, posebno je istaknuo da zadarsku regiju krasi epitet najjače hrvatske pomorske regije.

Uvjeren sam kako će dodjela stipendija biti veliki doprinos popularizaciji pomorskih zvanja te poticaj zapošljavanju budućih naraštaja hrvatskih pomorskih stručnjaka i novi pokretač razvoja hrvatskog pomorstva, naglasio je Grbić.

Zadarski gradonačelnik Živko Kolega prisjetio se vremena kada je studij pomorstva u dogovoru sa Pomorskom školom i Pomorskim fakultetom u Rijeci bio područni studij za zadarske studente, u čijem je financiranju grad participirao zajedno s Tankerskom plovidbom.

Rektor zadarskog Sveučilišta Damir Magaš istaknuo je važnost pomorskog odjela koji je prije dvije godine osnovan na Sveučilištu te poželio studentima dobar uspjeh.

Ovime je završeno potpisivanje svih 68 ugovora o stipendiranju studenata nautičkog i brodostrojarskog smjera u ovoj godini, a tijekom rujna bit će raspisan natječaj za stipendiranje učenika pomorskih škola.

Kako je najavio ministar, u ovogodišnjem su proračunu osigurana sredstva za 160 učeničkih stipendija, dok ih je lani dodijeljeno 136.

Uz ministra, na svečanosti su bili i kapetan Mario Babić, pomoćnik ministra za pomorski promet, pomorsko dobro i luke i kapetan Tomislav Miletić, pomoćnik ministra za sigurnost plovidbe i zaštitu mora.



Pisane vijesti