Kalmeta: Vlada je za luke izdvojila 600 milijuna eura

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka, Božidar Kalmeta, sudjelujući danas u obilježavanju 10. godina rada Lučke uprave Split, na svečanosti na brodu Marko Polo, kazao je da je ova Vlada za izgradnju i dogradnju svih luka u Hrvatskoj u četverogodišnjem planskom razdoblju izdvojila 600 milijuna eura.

"Nema danas državne luke na Jadranu, kazao je Kalmeta, u kojoj se ne gradi, od Dubrovnika preko Ploča, Splita, Šibenika, Zadra do Rijeke. Splitska luka je dio grada i nema razvoja luke bez povezanosti s razvojem grada. Vlada je od prvoga dana prionula rješavanju lučkih infrastruktura, ali i cestovnih i željezničkih koridora", rekao je.

"Kroz Sueski kanal godišnje prolazi oko 700 milijuna tona robe, od toga samo 60 milijuna završi u naših šest državnih luka, te u lukama Trst i Kopar. To govori da mi jednostavno moramo ulagati u lučku infrastrukturu, ali i u ostale prometne koridore", rekao je Kalmeta.

Država će i dalje, nastavio je, ulagati u obnovu i rekonstrukciju splitske Luke, koja je po broju putnika treća na Mediteranu i daleko najveća u Hrvatskoj, kazao je Kalmeta.

Predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Split Tomislav Miletić kazao je da je u Luku Split uloženo dosad 89 milijuna kuna, a u sjevernu luku 52 milijuna kuna.

Ravnatelj Lučke uprave Split Branko Grgić, govorio je o značajnim uspjesima u radu trajektne luke Split, u kojoj sada zahvaljujući velikim investicijama, u sanaciju okolice i izgradnju dodatnih površina više nema nesnosnih gužvi kao nekad. Samo u prošloj godini, kazao je Grgić, kroz trajektnu luku Split prošlo je 3,5 milijuna putnika i 650.000 vozila.

Ministar Kalmeta je najavio da će dio četverotračne ceste Trogir - Omiš od Solina do Kaštel Sućurca biti gotova do ljeta. Vlada je gradnju te ceste uvrstila u prioritetni program, a ovih dana se pripremaju natečaji za izgradnju od Stobreča prema Omišu. Vrijednost toga dijela ceste je više od 150 milijuna eura, kazao je Kalmeta. (Hina)



Pisane vijesti