Potpisani ugovori za 22 županijske luke

klikni za veću slikuDržavni tajnik za more Branko Bačić potpisao je danas ugovore s ravnateljima lučkih uprava o ulaganjima u 22 županijske luke ukupne vrijednosti od 118 milijuna kuna, a za koje će Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka izdvojiti 60 milijuna kuna.

Također, potpisani su ugovori za izradu dokumentacije i izgradnju 5 ribarskih luka i to Umag, Torpedo u Rijeci, Lamjana na Ugljanu, Komiža i Postira procijenjene vrijednosti oko 22 milijuna kuna.

U posljednje 3 godine Ministarstvo je sudjelovalo u izgradnji i rekonstrukciji 52 luke županijskog značaja s oko 150 milijuna kuna. Također, u 6 luka od državnog značaja u tijeku je investicijski ciklus, naglasio je Bačić.

Nedavnim izmjenama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, ocijenio je, omogućen je daljnji razvoj lučkog sustava prvenstveno u dijelu izgradnje suprastrukture i nabavke prekrcajne opreme. Tim su izmjenama Zakona, pojasnio je, teška prekrcajna oprema i dizalice isključeni iz režima pomorskog dobra, čime je omogućeno stjecanje prava vlasništva i povoljnije financiranje. Luke kao koncesionari, marine i brodogradilišta sada mogu ulagati u suprastrukturu, a prioritetni koncesionari mogu produžiti koncesiju ovisno o visini ulaganja, rekao je Bačić. 

Izmjenama Zakona županijske lučke uprave trebaju odrediti mjesta za privez i zimovanje za domicilno stanovništvo i ribare te za potrebe nautičkog turizma, dodao je državni tajnik. Najavio je da će ministar donijeti kriterije do 1. travnja za osnivanje više lučkih uprava unutar jedne županije. 

Pomoćnik ministra za pomorski promet, pomorsko dobro i luke kap. Mario Babić istaknuo je da će lučke uprave trebati odrediti mjesto za iskrcaj ribe i namjenu luke, a da će ministar posebnim pravilnikom odrediti maksimalnu visinu lučkih naknada.



Pisane vijesti