Do svibnja moguće ukidanje naknade od 6 posto za usluge u mobilnim mrežama

Zagreb, 23. siječnja 2012. - na sastanku su bili prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina, ministar financija Slavko Linić i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, te predstavnici HAKOM-a, dok su s druge strane nazočili predsjednici Uprava Hrvatskog Telekoma Ivica Mudrinić, VIP neta Mladen Pejković i Tele 2 Julian Ogrin.Ukoliko mobilni operatori nastave s ulaganjima, Vlada će do svibnja ove godine razmotriti ukidanje ponovno uvedene naknade od šest posto za usluge u pokretnim mrežama, poručili su predstavnici Vlade nakon sastanka s predstavnicima mobilnih operatora održanom danas u Ministarstvu gospodarstva.

Na sastanku su bili prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina, ministar financija Slavko Linić i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, te predstavnici HAKOM-a, dok su s druge strane nazočili predsjednici Uprava Hrvatskog Telekoma Ivica Mudrinić, VIP neta Mladen Pejković i Tele 2 Julian Ogrin.

Kako je pojasnio resorni ministar Komadina, naknada na usluge u mobilnim mrežama uvedena je kao potreban fiskalni doprinos deficitu javnih financija. Međutim, naglasio je da će Vlada raditi na uklanjanju barijera za nova ulaganja mobilnih operatora te se stoga predviđa dodjela digitalne dividende na temelju javne dražbe.

Riječ je o radiofrekvencijskom spektru u pojasu 790-862 MHz za širokopojasni pristup, koji se oslobodio ukidanjem analogne televizije za nove usluge. U Hrvatskoj će se ići na aukciju ili javni natječaj za dodjelu digitalne dividende, za što su operatori zainteresirani, iako je to područje spektra dijelom zagađeno zbog analogije iz susjednih zemalja, rekao je Komadina.

Zagreb, 23. siječnja 2012. - do svibnja moguće ukidanje naknade od 6 posto za usluge u mobilnim mrežamaMinistar Linić izjavio je da se nakon sastanka vidi mogućnost da se u naredna tri mjeseca postignu dogovori Vlade i operatora o mogućnosti ulaganja u informatičku tehnologiju, o čemu će ovisiti i opstojnost zakona kojim se definira naknada za usluge u mobilnim mrežama. Za sada ta naknada ostaje s rokom trajanja do kraja lipnja 2013. godine, odnosno do ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Kazavši da je današnji sastanak inicirao ministar Komadina, Čačić je rekao da se na sastanku nije posebno razgovaralo o ulaganjima u optičku mrežu nego općenito o svemu i dodao da će se do 1. svibnja znati sve dogovorene aktivnosti, pa i o objavi međunarodnog natječaja.

Predstavnicima Vlade objasnili smo koliko je bitno da sektor elektroničkih komunikacija nastavi ulagački ritam operatora jer ponovo uvođenje naknade utječe na poslovanje mobilnih operatora, rekao je Ivica Mudrinić. Kako je najavio, operatori će iduća tri mjeseca iskoristiti za pripremu daljnjih planova razvoja i predložiti hodogram o korištenju spektra kako bi se razmotrilo ukidanje naknade za usluge u pokretnim mrežama.

Od dozvola za digitalnu dividendu, u sklopu čega će se razmotriti i davanje dozvola za četvrtu generaciju mobilnih Zareb, 23. siječnja 2012.komunikacije 4G ili LTE tehnologiju, država bi od sva tri operatora jednokratno, još ove godine mogla uprihoditi najmanje 300 milijuna kuna, što je otprilike razina godišnjeg iznosa koja će se u proračun od operatora sliti od 6 postotne naknade na mobilne usluge, rekao je Mudrinić.

Na novinarsko pitanje hoće li se taj porez i općenito porez ako PDV 'ode' na 25 posto odraziti na povećanje cijena mobilnih usluga, Mudrinić je kazao da neće jer cijene određuje tržište, a ni do sada teret 6 postotne naknade nisu osjetili korisnici nego prihodi operatora.

Prema njegovim riječima, u posljednjih deset godina T-HT je uložio oko dvije milijarde eura u razvoj infrastrukture, a cilj je nastaviti s investicijama kako bi se stvorila platforma za nove i kvalitetnije usluge ne samo u gradovima, već diljem Hrvatske.



Vijesti iz medija