Kongres o cestama

Hrvatska cestovna infrastruktura može se svrstati uz bok najrazvijenijih europskih zemalja, a uz dovršetak gradnje cestovne mreže treba se posvetiti rješavanju problematičnih točaka i održavanju, ocijenjeno je na Hrvatskom kongresu o cestama koji je danas počeo u Cavtatu, priopćio je organizator, Hrvatsko društvo za ceste Via Vita.

Prema stupnju izgrađenosti, posebno autocesta, hrvatska cestovna infrastruktura može se usporediti s najrazvijenijim europskim zemljama, kaže se u priopćenju uz podsjećanje da je u proteklih deset godina izgrađeno više od 750 kilometara novih autocesta, desetak obilaznica, više velikih tunela i mostova te je obnovljeno i rekonstruirano preko 2.000 kilometara cesta.

Kako se ističe, stupanj izgrađenosti postojeće cestovne mreže dijelom zadovoljava i buduće potrebe zbog čega razvitak uz kompletiranje mreže treba usmjeriti na rješavanje neuralgičnih točaka te racionalno gospodarenje izgrađenim cestama.

U tom smislu, dodaje se, treba donijeti strategiju održivog razvitka cesta kojom će se utvrditi ciljevi i potrebna sredstva.

Na kongresu o cestama, u naredna dva dana sudjelovat će više od 400 domaćih i stranih stručnjaka koji će raspravljati o aktualnim temama i problemima kao i prostorima mogućih djelovanja na području cestovne infrastrukture.


(Hina)



Vijesti iz medija