IPA 2008: Otvoren Twinning projekt iz područja sigurnosti cestovnog prometa

Zagreb, 8. rujna 2011. - Twinning projekt iz područja sigurnosti cestovnog prometa otvorio je Ivica Perović, državni tajnik za prometnu inspekciju, a sastanku su nazočili Richard Masa, šef Odjela za provedbu projekta u Delegaciji EU u RH, Bernd Fisher, veleposlanik SR Njemačke u RH, Wieslaw Tarka, veleposlanik Republike Poljske u RH, Marija Tufekčić, ravnateljica SAFU, Zlatko Sokolar, pomoćnik načelnika Uprave policije u MUP-u, državni tajnik za promet Danijel Mileta i drU Ministarstvu mora, prometa  i infrastrukture danas je održana svečanost otvaranja Twinning projekta “Daljnje usklađivanje zakonodavstva s područja sigurnosti cestovnog prometa, jačanje i razvoj administrativnih kapaciteta ministarstava na području cestovnog prometa” financiranog u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2008.

Događaju su nazočili Ivica Perović, državni tajnik za prometnu inspekciju, Richard Masa, šef Odjela za provedbu projekta u Delegaciji EU u RH, Bernd Fisher, veleposlanik SR Njemačke u RH, Wieslaw Tarka, veleposlanik Republike Poljske u RH, Marija Tufekčić, ravnateljica SAFU, Zlatko Sokolar, pomoćnik načelnika Uprave policije u MUP-u, državni tajnik za promet Danijel Mileta i dr.

Državni tajnik Perović je predstavio status projekta te je naglasio kako je ovaj TwinningZagreb, 8. rujna 2011. - Državni tajnik Perović je predstavio status projekta te je naglasio kako je ovaj Twinning projekt dio projekta “IPA 2008 - Učinkovito funkcioniranje sustava kontrole inspekcije cestovnog prometa i kontrole upravljanja motornim vozilom, stanki i razdoblja odmora na cestama i kod prijevoznika” projekt dio projekta “IPA 2008 - Učinkovito funkcioniranje sustava kontrole inspekcije cestovnog prometa i kontrole upravljanja motornim vozilom, stanki i razdoblja odmora na cestama i kod prijevoznika”. 

Projekt se sastoji od tri komponente: Twinning – izgradnja institucionalnih kapaciteta; komponenta nabave – nabava opreme; tehnička pomoć – projektiranje i  izgradnja baze podataka. Tehnička pomoć i komponenta nabave su u fazi implementacije, a njihov završetak je  predviđen je za kraj 2011.

Perović je istaknuo i očekivane rezultate provedbe, čija je vidljivost prikazana kroz pet komponenti, a to su: usklađivanje i provedba zakonskih propisa, institucionalna prilagodba, informacijski sustav, izobrazba te širenje informacija i povećanje informiranosti.
Zagreb, 8. rujna 2011.
Cilj ovog projekta je unaprijediti sigurnost cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj i jačati kapacitete Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i ostalih uključenih tijela u skladu s propisima EU s područja socijalnih propisa koja se odnose na cestovni promet i u skladu s propisima EU koja se odnose na uređaj za bilježenje (tahograf).

Provedba projekta, čija ukupna vrijednost iznosi 900.000 EUR-a, traje 21 mjesec. Započela je u srpnju 2011.g., a završit će u ožujku 2013.g.

Ključni partneri ovog Twinning projekta su Savezno Ministarstvo prometa, graditeljstva i urbanog razvoja SR Njemačke (senior partner), Glavni inspektorat za cestovni promet Republike Poljske (junior partner), Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH (glavnaZagreb, 8. rujna 2011. korisnička institucija) te Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (druga korisnička institucija).

Svi sudionici ovog događaja iskazali su zadovoljstvo početkom provedbe te su mišljenja kako Twinning projekti pružaju državama kandidatkinjama pomoć tijekom procesa pristupanja EU kako bi prepoznale najbolju praksu za implementaciju pravne stečevine EU te kako bi postigle iste standarde kao države članice EU-a.



Vijesti iz medija